Αναμονή
Εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ιδρύεται το νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων βρίσκεται από χθες η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Διότι μέσω αυτού θα αποκατασταθεί το λάθος που έγινε πριν από περίπου έντεκα μήνες, όταν αποφασίστηκε η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

* * *
Πάντως στη ναυτιλιακή κοινότητα χθες επικρατούσε ηρεμία, λες και ήξεραν τι πρέπει να περιμένουν στο εξής. Οι μόνοι που κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα ήταν οι δύο γενικοί γραμματείς αρμόδιοι για τα θέματα της Ναυτιλίας, και συγκεκριμένα οι κκ. Γ. Βλάχος και Α. Χριστόπουλος .

* * *
Ο μεν κ. Χριστόπουλος, στενός συνεργάτης, από τα παλιά, του νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (σκίτσο), φαίνεται πιο χαλαρός, καθ΄ ότι η «τραπεζική» καταγωγή του είναι πιο κοντά στα νέα καθήκοντα του κ. Χρυσοχοΐδη απ΄ ό,τι ήταν ο τομέας της ασφάλειας ναυσιπλοΐας που είχε ως τώρα χρεωμένο.

* * *
Ο δε κ. Βλάχος, η Γενική Γραμματεία του οποίου πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα μέχρις ότου του παραδοθεί πετσοκομμένη, προέρχεται από τη διαδικασία του opengov, η οποία πλέον δεν είναι και πολύ δημοφιλής στους κυβερνητικούς κύκλους.

* * *
Οπως λένε πληροφορίες της στήλης, χθες έγινε μια προσπάθεια να διερευνήσει ο κ. Βλάχος τις προθέσεις του νέου υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, αλλά και τι να του πει ο κ. Ι. Διαμαντίδης, όταν ούτε και ο ίδιος ξέρει ποιες είναι οι δύο Γραμματείες και τι κάνουν…

* * *
Ολα πάντως θα ξεκαθαρίσουν όταν συσταθεί το νέο υπουργείο και αναλάβει κανονικά τις αρμοδιότητές του ο κ. Διαμαντίδης, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθ΄ ότι όλοι φεύγουν για Θεσσαλονίκη και βλέπουμε…

«Δεν πωλούμαστε»
Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος που αναφέρει ότι εξετάζεται η πώλησή της προχώρησε η Μarfin Ρopular Βank. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες τονίζει ότι το δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο, καθώς δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, ούτε συζήτηση με οποιονδήποτε φορέα.

Καθυστερήσεις
Ωραία είναι τα προγράμματα επιδοτήσεων ανέργων του ΟΑΕΔ για την πρόσληψή τους σε επιχειρήσεις, αλλά στην πράξη οι καθυστερήσεις υλοποίησης των αιτημάτων είναι σημαντικές. Πολλές επιχειρήσεις παραπονούνται ότι περιμένουν ακόμη και δύο μήνες για να εγκριθεί η επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων που θέλουν να προσλάβουν. Ετσι, είτε καθυστερεί η πρόσληψη του προσωπικού είτε απασχολούν τους εργαζομένους «αδήλωτους».

Διαμαρτυρία
Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής (ΕΞΑ-Α) για την πρόταση να εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας (στον άξονα ΣύνταγμαΟμόνοια- πλατεία Καραϊσκάκη) από τη διαμονή κατά τη διάρκεια των Special Οlympics που διοργανώνονται το 2011 στην Αθήνα, όπως υποδεικνύεται από την Οργανωτική Επιτροπή σε «non paper» που διέρρευσε.

* * *
Με επιστολή της προς την πρόεδρο των Special Οlympics κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου επισημαίνει ότι η εξαίρεση αυτή αφορά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, δυναμικότητας άνω των 15.000 κλινών, «στοχοποιώντας» τουριστικά μια περιοχή. * * *
Διότι η κίνηση συνιστά παραδοχή του προβλήματος για το ότι συμβαίνει στην περιοχή, ενώ θα μπορούσε να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για τη βελτίωση της εικόνας του κέντρου.