ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Ασπρη» ή «μαύρη» ημέρα για τη Γερμανία; Οι απόψεις για τη χθεσινή συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων (Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών) να παρατείνουν τη λειτουργία των 17 πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατά 12 χρόνια διίστανται πλήρως: η μεν καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε μια «επανάσταση στον εφοδιασμό μας με ενέργεια», η δε αντιπολίτευση, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι και το κόμμα Αριστερά, μιλάνε για «πυρηνική καταστροφή».

Η συμφωνία προβλέπει μια «κλιμακωτή» παράταση της λειτουργίας των ατομικών εγκαταστάσεων. Τα επτά παλαιότερα εξ αυτών πρόκειται να λειτουργήσουν κατά οκτώ επιπλέον χρόνια, τα υπόλοιπα 10 κατά 14. Το τελευταίο από αυτά θα κλείσει γύρω στο 2040 και όχι το 2022, όπως προβλεπόταν από τον νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων το 2000, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με το λόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δεν αποκλείει μάλιστα παράταση ως το 2050. «Οι εταιρείες παραγωγής σχεδιάζουν να αφαιρέσουν χρόνο λειτουργίας από τα παλιά εργοστάσια για να τον προσθέσουν στα νέα» είπε. «Αυτό θα επιβαρύνει και τα εγγόνια μας». Αντίθετα, η Ανγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται με πάθος τη συμφωνία. «Η ενεργειακή μας κάλυψη θα γίνει τώρα η πιο αποτελεσματική και η πιο οικολογική στον κόσμο» είπε. Επιπλέον τόνισε ότι η παράταση θα αποδώσει έσοδα από πρόσθετους φόρους στις βιομηχανίες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν κατά μέγα μέρος για την έρευνα και την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε με οργή. «Η κυβέρνηση προκαλεί μείζονα κοινωνική σύγκρουση» δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SΡD) Σίγκμαρ Γκάμπριελ υπαινισσόμενος ότι η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ του να κλείσουν οι εγκαταστάσεις. «Το υπουργικό συμβούλιο εκφυλίστηκε σε λόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας» προσέθεσε η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Γκεζίνε Λετς.

Π αρόμοια ήταν η αντίδραση των οικολόγων. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace υπολόγισε ότι μια παράταση κατά 10 έτη θα αύξανε την ποσότητα των πυρηνικών αποβλήτων κατά 6.000 τόνους.

Αυτοί, είπε, θα προστεθούν στους άλλους 17.600 που προβλέπονται από τη συμφωνία του 2000. «Είναι ένα βουνό από ραδιενέργεια που θα εκπέμπει κινδύνους για ένα εκατομμύριο χρόνια» δήλωσε.

Το SΡD ανακοίνωσε ήδη ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει, όπως ανακοίνωσε ήδη, να περάσει την απόφαση μόνο μέσω της Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ), όπου διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, παρακάμπτοντας την Ανω Βουλή (Μπούντεσρατ). Στην τελευταία, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατιδίων, τα κυβερνητικά κόμματα βρίσκονται στη μειοψηφία.

«Το θέμα αφορά άμεσα τα κρατίδια» τόνισε η Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ προειδοποιώντας ότι, «αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να μας καπελώσει, θα προσφύγουμε αμέσως στην Καρλσρούη». Και οι οικολόγοι ανακοίνωσαν ήδη ότι διοργανώνουν μεγάλη αντιπυρηνική διαδήλωση στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.