Μπορούν άραγε τα χρήματα να σας κάνουν ευτυχισμένους; Στην πραγματικότητα όχι, αλλά εάν έχετε έσοδα 75 χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο μπορείτε να μειώσετε τον πόνο που προκαλεί το άγχος της καθημερινότητας, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές σε έρευνά τους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έρευνα που έγινε σε χίλιους Αμερικανούς έδειξε ότι όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει κανείς τόσο καλύτερα νοιώθει, όσο πιο πολλά λεφτά τόσο πιο πολύ ικανοποίηση, φυσικά καλά μέχρι ένα σημείο γιατί:

«Τα περισσότερα χρήματα δεν είναι αναγκαίο ότι μπορεί να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά τα λιγότερα χρήματα είναι σίγουρο ότι πάνε πακέτο με τον ψυχικό πόνο», γράφουν οι ερευνητές Ντάνιελ Κάνεμαν και Ανγκους Ντίτον του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Πρίνστον του Νιού Τζέρσι.

«Πιθανώς τα 75 χιλιάδες δολάρια να λειτουργούν ως ένα όριο πέραν του οποίου τα επιπλέον έσοδα να προσφέρουν στους ενήλικες τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση, αφού τους επιτρέπουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους, να αποφεύγουν πιο εύκολα τον πόνο και τις αρρώστιες, να διασκεδάζουν και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους», τονίζεται στην έρευνα.

Οι πολίτες που μετείχαν στην έρευνα απάντησαν τηλεφωνικώς σε δεκάδες ερωτήσεις περιλαμβανόμενων και λεπτομερειών για τα έσοδά τους, την χαρά που νοιώθουν και πότε τη νοιώθουν, τα συναισθήματα τους γενικώς αλλά και το στρές.

«Τα χαμηλά έσοδα επιδεινώνουν τον ψυχικό πόνο που σχετίζεται με άσχημες καταστάσεις όπως είναι για παράδειγμα ένα διαζύγιο, η μοναξιά ή ένα πρόβλημα υγείας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά έσοδα «αγοράζουν» μια καλύτερη ζωή αλλά όχι την ευτυχία».

Το αίσθημα του «είμαι καλά» αυξάνει αναλόγως των εισοδημάτων αλλά μόνο όταν μιλάμε για εισοδήματα άνω των 75 χιλιάδων δολαρίων ετησίως, αποφαίνονται οι ερευνητές με βάση τις απαντήσεις των χιλίων αμερικανών πολιτών.