Το θέμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είχε τεθεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικώς όσο φούντωνε η συζήτηση περί δομικού ανασχηματισμού και «ανάγκης συντονισμού».

Ο κ. Θ. Πάγκαλος (φωτογραφία) παρενέβη στις συζητήσεις δημοσίως, με εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές και έντυπες συνεντεύξεις, στις οποίες σημείωσε αρχικώς ότι κανένας δεν μπορεί «να του μπει καπέλο» και εν συνεχεία ότι συντονιστής είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Πάγκαλος είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι δομικές παρεμβάσεις δεν επρόκειτο να επηρεάσουν τη δική του θέση, ενώ πολλοί συνάδελφοί του εκτιμούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι «δεν μπορείς να ανασχηματίσεις τον αντιπρόεδρο». Από τις πολύωρες χθεσινές συζητήσεις ο κ. Πάγκαλος απείχε, γεγονός που προξένησε αίσθηση και απορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητούν καν αν όλα αυτά μπορούν να ερμηνευτούν ως «ψαλίδισμα» του αντιπροέδρου, ενώ κάποιοι προβλέπουν έντονες τριβές μεταξύ του κ. Πάγκαλου και της συντονιστικής «πεντάδας» της κυβέρνησης.