«Κυβέρνηση για τα μαύρα μεσάνυχτα», χαρακτήρισε την κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας επίσης λόγο «για αποτυχία της κυβέρνησης και κωμικοτραγικό παρασκήνιο».
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, που έκανε τα ξημερώματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι «δεν χρειάστηκαν παρά 11 μήνες και μία μακρά νύχτα με πρωτοφανές κωμικοτραγικό παρασκήνιο για να αναγνωρίσει ο πρωθυπουργός την αποτυχία της κυβέρνησής του. Με τον ανασχηματισμό, που είναι προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών, την πληρώνουν ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, όμως με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ο τόπος και ο λαός».
Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι είναι μία κυβέρνηση για τα «μαύρα μεσάνυχτα» που αυτοδιασύρεται από το ξεκίνημά της εξαιτίας των χειρισμών του πρωθυπουργού.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που υποτίθεται, ότι είχε σχεδιαστεί και αποφασιστεί από εβδομάδες, μαζί και με τα άλλα ευτράπελα που διαδραματίσθηκαν γύρω από τις επιλογές για την αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνουν την άρνηση του
πολιτικού συστήματος να περάσει στην νέα εποχή και να συνειδητοποιήσει ότι άλλα πράγματα περιμένουν οι πολίτες από τους πολιτικούς.
Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί σε μια περίοδο που απαιτείται περιστολή της κρατικής σπατάλης θα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση με 7 αναπληρωτές υπουργούς, 24 υφυπουργούς, συνολικά 48 μέλη και άγνωστο αριθμό συμβούλων γύρω από το πρωθυπουργό και τους νέους υπουργούς. Είναι εντυπωσιακό, ότι με την πρώτη
ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου ξέχασε τις δεσμεύσεις για μικρό υπουργικό σχήμα και επέστρεψε στο παρελθόν, στον παλιό κακό εαυτό του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση κυρίως , αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, οφείλουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από αμείλικτα και κρίσιμα προβλήματα που θέτει η καθημερινότητα και η πραγματική οικονομία.
Το στοίχημα της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει θέσεις για δουλειά και έσοδα, η ενίσχυση της ρευστότητας, η μείωση της φορολογίας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ, είναι οι αγωνίες και τα ζητούμενα των πολιτών, είναι οι προϋποθέσεις να ξορκίσουμε οριστικά την απειλή
της χρεοκοπίας και της ύφεσης».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης: «Το όλο παρασκήνιο της διαμόρφωσης και η δυστοκία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού αναδύει ένα άρωμα κρίσης. Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό άνευ ουσίας, που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες, από τη στιγμή που αφήνει ανέγγιχτη την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου. Έρχεται σε μία στιγμή κορύφωσης της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα προωθείται μια νέα δομή της κυβέρνησης, που ενισχύει τον πρωθυπουργικό συγκεντρωτισμό, μετατρέποντας τους υπουργούς σε άβουλες μαριονέτες.

Η αγωνία του κόσμου σήμερα είναι να μπει ένα τέλος στην αποσύνθεση και να αλλάξει πορεία ο τόπος. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των κοινωνικών αγώνων καθώς και η διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μέσα από την συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις δυνάμεις που προέρχονται
από τον σοσιαλιστικό χώρο και εναντιώνονται στην πολιτική του μνημονίου, αποτελεί μια νέα ελπίδα».

«Είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια συνηθισμένη πρακτική που δεν πείθει τους πολίτες. Μετατάξεις προσώπων σε μία κυβέρνηση, και όχι αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όταν βασικές πολιτικές παραμένουν αδιέξοδες, λίγα πράγματα μπορούν να προσφέρουν οι αλλαγές στα πρόσωπα. Δύσκολα μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη Δημόσια
Διοίκηση, όταν κάθε τόσο συγχωνεύονται ή διασπώνται υπουργεία. Ο ανασχηματισμός ενισχύει δυστυχώς τους φόβους ότι επιδιώκεται να μεταβληθούμε σε χώρα υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι πουθενά αλλού επιθυμητές».