Οριακή βελτίωση κατέγραψαν τον Αύγουστο οι προσδοκίες των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, όπως αυτές καταγράφονται στα δεδομένα του δείκτη Northern Greece Business Index 500 που καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο -29, έναντι -34 τον Ιούλιο και -46 τον Ιούνιο. Η καλύτερη εικόνα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων είναι απόρροια του γεγονότος πως πλέον περισσότερες βλέπουν «φως στο τούνελ» το επόμενο εξάμηνο.

Έτσι τον Αύγουστο το 18% των επιχειρήσεων του δείγματος του NGBI 500, έναντι 16% τον Ιούλιο, εκτιμά πως το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του θα είναι καλύτερη. Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται και το ποσοστό όσων απαντούν πως η κατάσταση τους θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο και φτάνει πλέον το 38%, σε σχέση με 51% τον Ιούλιο.

Ανάμεικτα είναι τα συμπεράσματα από τις υπόλοιπες απαντήσεις των επιχειρήσεων στα ερωτήματα του δείκτη NGBI 500, ενώ ελαφρά βελτίωση καταγράφεται στο ζήτημα της απασχόλησης, ενδεχομένως λόγω ενίσχυσης των προσλήψεων, η οποία παρατηρείται σε κάποιους κλάδους της αγοράς κάθε Σεπτέμβριο.

Οι επιχειρήσεις κρίνουν τον Αύγουστο μόλις σε ποσοστό 12% ότι η υφιστάμενη κατάσταση τους είναι καλή (11% τον Ιούλιο), αλλά ενισχύονται στο 49%, έναντι 44% τον προηγούμενο μήνα όσες θεωρούν ότι είναι κακή.

Αναφορικά με τον τζίρο τους, σχεδόν ίδιο (17%) και πολύ χαμηλό παραμένει τον Αύγουστο το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε ο τζίρος τους.

Αναιμική είναι η δυναμική, που αναδύεται από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του NGBI 500 στο ζήτημα της απασχόλησης, όπου ενισχύεται οριακά η προοπτική προσλήψεων. Έτσι το 8% σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό τον μήνα, που ακολουθεί, έναντι 2% τον Ιούλιο. Όμως αυξάνεται και η πιθανότητα απολύσεων και από 25%, διαμορφώνεται πλέον στο 29%.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Αυγούστου 2010 κατά κλάδο, οι παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να κρατούν την πρωτοπορία στις πιο θετικές απαντήσεις, δεικνύοντας πως καταφέρνουν να ανθίστανται καλύτερα στις συνέπειες της κρίσης, σε σχέση με επιχειρήσεις από άλλους κλάδους. Έπονται οι μεικτές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, με τη χειρότερη κατάσταση να εμφανίζεται στο εμπόριο.

Κοινή διαπίστωση για όλους τους κλάδους, εκτός της βιομηχανίας-μεταποίησης είναι πως θα πραγματοποιήσουν μηδενικές ή ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις και καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρήσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους. Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεικτές.