Κατάπαυση πυρός και παύση της ένοπλης δράσης της κήρυξε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της στο βρετανικό ΒΒC την Κυριακή η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, κάτι που η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο για την έναρξη συνομιλιών.

Στο βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται τρεις κουκουλοφόροι ένοπλοι, δεν γίνεται σαφές εάν η κατάπαυση νοείται ως προσωρινή ή μόνιμη και εάν και πώς σχετίζεται με πιθανές συνομιλίες με τη Μαδρίτη. Tην απόφαση πυρός μετέδωσε και η διαδικτυακή έκδοση της βασκικής εφημερίδας Gara.

Η οργάνωση θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη των στόχων της με «ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα» αναφέρεται στο βίντεο.

Προς το παρόν, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει.

Η οργάνωση, εξαιτίας επιθέσεων της οποίας έχουν σκοτωθεί 825 άτομα από τη δεκαετία του 1960, έχει κηρύξει κατάπαυση πυρός άλλες δύο φορές μέχρι τώρα, την οποία εγκατέλειψε και τις δύο φορές μετά από λίγους μήνες (τελευταία φορά το 2006).

Τους περασμένους μήνες, η ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί αρκετά μετά τη σύλληψη αρκετών θεωρούμενων ως ηγετικά στελέχη της σε επιχειρήσεις της ισπανικής αστυνομίας.