ΖΥΡΙΧΗ Αν κάποια στιγμή αποφασίσετε να ξεπεράσετε το όριο ταχύτητας στην Ελβετία, εξασφαλίστε πρώτα ότι είστε… φτωχός. Ή ξανασκεφτείτε το και απολαύστε μία ήρεμη βόλτα με το αυτοκίνητό σας στους ειδυλλιακούς δρόμους της ορεινής χώρας με θέα τις επιβλητικές Αλπεις. Διαφορετικά, θα έχετε τη τύχη του Κροίσου σουηδού οδηγού, ο οποίος αφού συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του με την εξωφρενική ταχύτητα των 300 χλμ. την ώρα, τώρα καλείται να πληρώσει «κλήση» ύψους 790.000 ευρώ! Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα που έχει επιβληθεί ποτέ στον κόσμο.

Στην Ελβετία τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα υπολογίζονται βάσει ενός μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη το εισόδημα και την περιουσία του οδηγού σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της παράβασης. Το 2002 οι ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν την αντικατάσταση της ποινής φυλάκισης για ορισμένα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής ταχύτητας, με την επιβολή προστίμων βασισμένων στο εισόδημα του παραβάτη.

Ο 37χρονος Σουηδός, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ταξίδευε κάνοντας μία επικίνδυνη «χαμηλή πτήση» με την πανάκριβη σπορ Μερτσέντες του, αξίας περίπου 180.000 ευρώ, με ταχύτητα που ξεπερνούσε κατά δυόμισι φορές το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στην περιοχή, τη στιγμή που τον εντόπισε και τον σταμάτησε η τροχαία. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο άνδρας οδηγούσε τόσο γρήγορα που για να καταφέρει να φρενάρει το αυτοκίνητο χρειάστηκε να διανύσει μεγάλη απόσταση. «Κατάφερε να σταματήσει έπειτα από 500 και πλέον μέτρα στην ευθεία» δήλωσε εκπρόσωπος της τροχαίας.

Πιθανολογείται ότι ο Σουηδός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του διέφευγε τα ραντάρ επειδή αυτά δεν είναι κατασκευασμένα να καταγράφουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 200 χλμ. την ώρα. Οταν τελικά τον σταμάτησε η αστυνομία, η δικαιολογία του ήταν μάλλον αστεία: «Νομίζω ότι το ταχύμετρο του αυτοκινήτου,που είναι καινούργιο,είναι ελαττωματικό» είπε.

Η νομοθεσία που συνδέει τις «κλήσεις» με την περιουσία έχει «κάψει» και άλλους πλούσιους στην Ελβετία. Στις αρχές του έτους οδηγός τιμωρήθηκε με πρόστιμο περίπου 200.000 ευρώ όταν η ελβετική αστυνομία τον σταμάτησε επειδή έτρεχε με ταχύτητα που έφτανε τα 136 χλμ. την ώρα, σε δρόμο που το όριο είναι 80 χλμ., με την κόκκινη Ferrari Τestarossa του. Η περιουσία του οδηγού είχε υπολογιστεί τότε από το δικαστήριο στα 17 εκατομμύρια ευρώ ενώ είχε στην κατοχή του και πέντε υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Επίσης το 2008 είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 81.000 ευρώ σε έναν οδηγό Πόρσε ο οποίος ξεπέρασε το όριο ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομο κοντά στη Ζυρίχη.