Άγνοια δηλώνειο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου για το «ποιος έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ» οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα. Επίσης διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα. «Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας», δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο. Διεθνείς αντιδράσειςΣτο μεταξύ πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το μακελειό στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την ισραηλινή Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι είναι «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας». Άμεση έκθεση για την κατάσταση των επιβατών των πλοίων ζήτησε η Τουρκία από το Ισραήλ, θέτοντας θέμα παράδοσης των τραυματιών έτσι ώστε να νοσηλευτούν στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η επιδρομή του Ισραήλ εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας είναι «απάνθρωπη» και θα συμβάλλει στον αφανισμό του Ισραήλ. «Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. «Ολες αυτές οι ενέργειες», συνεχίζει ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του περί καταστροφής του Ισραήλ, «καταδεικνύουν το τέλος ενός ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος και ωθούν όλο και περισσότερο προς το τέλος της ύπαρξής του». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίτσελ Μάρτιν κατήγγειλεως«απολύτως απαράδεκτη» τηνενέργεια του Ισραήλ να επιτεθεί στη διεθνή ανθρωπιστική αποστολή. Ο επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γιοχάνες Κίρλε, να καλέσει άμεσα τον Φυλακίσεις και απελάσεις για τους ακτιβιστές Σε φυλακή του Ισραήλ μεταφέρθηκαν 16 ακτιβιστές του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, μετά την αιματηρή επιχείρηση των κομάντο στη νηοπομπή που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ακτιβιστές, ενώ θα απελαθούν δεκάδες άλλα μέλη του «Στόλου της Ελευθερίας». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής Αστυνομίας, οι ακτιβιστές οδηγήθηκαν στην ξηρά και μεταφέρθηκαν σε φυλακή στην Μπεέρ Σεβά, αφού αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους. Η επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντο τα ξημερώματα της Δευτέρας στον στόλο των έξι πλοίων οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον δέκα μελών του, κυρίως Τούρκων. Το Ισραήλ δήλωσε πως θα απελάσει τους περίπου 700 ακτιβιστές, αλλά θα φυλακίσει όσους «αρνηθούν να συνεργαστούν». Μέχρι στιγμής στην ξηρά έχουν οδηγηθεί 80 άτομα.
«Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.
«Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις», υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.
«Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν είχε αποφασίσει αν η επιχείρηση θα διεξαγόταν στην ανοικτή θάλασσα ή όταν τα πλοία θα είχαν εισέλθει στη ζώνη των 20 μιλίων. Τελικά κατέληξαν στην πρώτη επιλογή.
Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας επιδιώκοντας να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό ότι «ξεκίνησαν τις βιαιότητες», που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα από αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.
«Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια
αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ.
«Δυστυχώς, δέχθηκαν επίθεση ακραίας βίας από ανθρώπους επί του πλοίου, με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και πραγματικά πυρά», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής.
επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, αποκαλώντας την μία «κίνηση τρέλας».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου χαρακτήρισε την επίθεση μία «κίνηση τρέλας» που θα βάλει φωτιά στην περιοχή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ δήλωσε πως η χώρα του θα έρθει σε επαφή με μία σειρά χωρών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση.
Παράλληλα, πληροφορίες από τη Βηρυτό αναφέρουν ότι κατά την ισραηλινή επιδρομή τραυματίστηκε και ο επικεφαλής της αποστολής του Λιβάνου που συμμετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια, Χάνι Σουλεϊμάν.
«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Στολίσκου της Ειρήνης με προορισμό τη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γάλλου υπουργού.
«Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες», παρατήρησε ο κ. Κουσνέρ.
Ο γάλλος υπουργός ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος» και ευχήθηκε να «αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος».
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή» κατά τη συνάντηση που είχε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουνάλ Τσεβίκοζ με τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαμπί Λεβί υπογραμμίστηκε ότι «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου η βίαιη επέμβαση σε πλοία που κάνουν διέλευση σε διεθνή ύδατα». Από τον ισραηλινό πρεσβευτή ζητήθηκε επίσης η άμεση αποστολή των επιβατών των πλοίων του στις χώρες τους και η άμεση απελευθέρωση των πλοίων.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Τουρκία «επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την εν λόγω επίθεση».
Εξηγήσεις από τον πρέσβη του Ισραήλ ζήτησε η Ισπανία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., ένώ και η Σουηδία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στη Στοκχόλμη για να καταγγείλλει την «εντελώς απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση.
«Οι πληροφορίες για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο σήμερα το πρωί μάς προκαλούν σοβαρότατη ανησυχία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μάρτιν. «Το υπουργείο μου εργάζεται για να διαπιστώσει τα ακριβή γεγονότα και να διασφαλίσει την ασφάλεια των οκτώ Ιρλανδών που επέβαιναν στο στολίσκο».
«Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν έως και 15 νεκροί και 50 τραυματίες, εάν επιβεβαιωθούν, αποτελούν μία απολύτως απαράδεκτη απάντηση του ισραηλινού στρατού σε μία ανθρωπιστική αποστολή η οποία επιδίωκε να παραδώσει προμήθειες απολύτως απαραίτητες για τους ανθρώπους στη Γάζα», πρόσθεσε ο ιρλανδός υπουργός.
Παράλληλα, ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανακέρε, σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTBF, χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρό» το μέγεθος της ισραηλινής βίας, την οποία αποκάλεσε «δυσανάλογη».
Κατά τον βέλγο υπουργό, η επίθεση που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων «φαίνεται να ήταν μάλλον δυσανάλογη», ενώ το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει ειρηνικά είναι «τεράστιας σημασίας».
Συγκλονισμένος από την αιματηρή κλιμάκωση των γεγονότων στο κεντρικό πλοίο του «Στόλου αλληλεγγύης» για τη Γάζα, δήλωσε το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ζητώντας άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις για την αιματοχυσία, που προκαλεί, όπως είπε, «σοκ».
Ισραηλινό πρέσβη στην Αυστρία για αποσαφήνιση της κατάστασης. Συγχρόνως, ο κ. Σπίντελεγκερ απηύθυνε έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω βίαια επεισόδια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να τερματίσει την
αντιπαραγωγική πολιτική αποκλεισμού έναντι της Λωρίδας της Γάζας, όπως έχουν απαιτήσει ήδη κατηγορηματικά και επανειλημμένα τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όσο και η Ευρωπαική Ενωση».
Ισραήλ: Ο στρατός δεν γνωρίζει ποιος έδωσε διαταγή να ανοίξουν πυρ οι κομάντο- Έντονες οι διεθνείς αντιδράσεις
Άγνοια δηλώνειο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου για το «ποιος έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ» οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα. «Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε», τόνισε ο ίδιος μιλώντας […]
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.