«Εντός ορίων» πρέπει να γίνεται η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς πρόκειται για διαδικασία εξομάλυνσης, εκτιμά ο Άξελ Βέμπερ της ΕΚΤ και πρόεδρος της Bundesbank.

Με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος -που θεωρείται ότι προαλείφεται για την προεδρία της ΕΚΤ- επισημαίνει ότι «οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν κάποια στενά όρια».

«Η νομισματική πολιτική έχει πάρει νέα τροπή τον καιρό της κρίσης» σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι είναι «επιφυλακτικός, εξαιτίας των κινδύνων για την σταθερότητα», όπως αναφέρει το Dow Jones Newswire. Οι διαδικασίες αυτές, σημείωσε ο Α. Βέμπερ, «έχουν χαρακτήρα γέφυρας».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αυστηρότερους μηχανισμούς για τον έλεγχο των κρατών-μελών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, ενώ πρέπει να εξεταστεί και η θέσπιση διαδικασίας χρεοκοπίας.

«Αναφορικά με τη στήριξη, είναι απαραίτητο να έχουμε διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι ένα κράτος-μέλος εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα και δεν αποδέχεται συνειδητά έναν κίνδυνο για την ένωση» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Τ’έλος πρόσθεσε πως «Για την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής τέτοιων περιπτώσεων, πρέπει να εξεταστεί μια διαδικασία για το ενδεχόμενο αδυναμίας εξόφλησης χρεών.