Oι προβλέψεις απαγορεύονται… διά ροπάλου! Ακόμη κι όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Αραγε ποιος θα μπορούσε να πει, μετά την πρώτη επιθετική δήλωση του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ότι τελικά υπάρχει κοινό πεδίο για επαφές; Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης άνοιξε στο τελευταίο ΔΣ την πόρτα του Ολυμπιακού και με την επιστολή τού άλλοτε αφεντικού του τμήματος βόλεϊ ξεκίνησε με κάθε επισημότητα η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ΠΑΕ. Παρ΄ ότι όσα «διέρρευσαν» από την επιστολή του κ. Μαρινάκη δεν μοιάζουν να ανταποκρίνονται σε όσα φέρεται να αξιώνει ο κ. Κόκκαλης για να παραχωρήσει μέρος ή και το σύνολο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, ο δρόμος δεν έχει κλείσει. Και ως τις 14 Ιουνίου, οπότε θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΠΑΕ με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή νέου προέδρου, όλα παίζονται. Αλλωστε οι άνθρωποι του συλλόγου ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι ενδεχομένως να υπάρξει και αντίστοιχη επιστολή από άλλους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες… Στις 14 Ιουνίου μάλιστα ο κ. Κόκκαλης αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου!

Τα κυρίαρχα σενάρια για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού είναι δύο. Το ένα περιλαμβάνει αλλαγή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με την είσοδο κάποιου ή κάποιων νέων «συμπαικτών». Το δεύτερο σενάριο είναι να μείνει (μετοχικά) ως έχει η ΠΑΕ και είτε να κρατήσει την προεδρία ο κ. Κόκκαλης είτε να μπει κάποιος άλλος ως κουμανταδόρος, αναλαμβάνοντας (διά της προεδρίας) το μάνατζμεντ.

Το μετοχικό παιχνίδι
Ο κ. Μαρινάκης εμφανίστηκε δυναμικά στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση με δήλωσή του το προπερασμένο Σάββατο, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: « Ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, είναι θρύλος, γι΄ αυτό δεν πιστεύω σε “αποτιμήσεις μετοχών”, σε “κερδοφόρες ΠΑΕ”, σε “οικόπεδα- φιλέτα” και σε παζαρέματα για την αγορά τους». Αρχικά οι παράγοντες της ΠΑΕ εξέφραζαν την απορία τους για το ύφος του κ. Μαρινάκη αλλά δεν αντέδρασαν επισήμως.

Ο εφοπλιστής επανήλθε την περασμένη Τετάρτη με νέα δήλωση, στην οποία, με χαμηλότερους τόνους, υποστήριζε ότι προσφέρει 2 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε ή άλλος προπονητής με περγαμηνές. Η πρώτη αντίδραση του Ολυμπιακού « δεν μπαίνουμε σε δημόσια αντιπαράθεση », καταδείκνυε και πάλι δυσαρέσκεια, αφού οι άνθρωποι της ΠΑΕ συμπλήρωναν ότι το θέμα για την επιστροφή του ισπανού προπονητή δεν ήταν οικονομικό. Ακολούθησε ανακοίνωση της ΠΑΕ που χαρακτήριζε αποπροσανατολιστικό τον δημόσιο διάλογο και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχει από την πλευρά του κ. Μαρινάκη η οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση αυτή θα πρέπει να κατατεθεί εγγράφως στη διοίκηση της ΠΑΕ και όχι στα ΜΜΕ ».

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης έστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης επιστολή στην ΠΑΕ με την οποία καλεί τον κ. Κόκκαλη σε διάλογο και προτείνει:

* 50 εκατ. ευρώ σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΜΚ) της ΠΑΕ * 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη του κ. Βαλβέρδεή κάποιου άλλου εγνωσμένης αξίας τεχνικού * 10 εκατ. ευρώ για το 50% της εταιρείας Καραϊσκάκης ΑΕ (το άλλο 50% έχει αποκτήσει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης )

Μπορεί να γίνει το deal;
Από πουθενά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι υπάρχει διάθεση για συμφωνία εισόδου του κ. Μαρινάκη στην ΠΑΕ με διαδικασία αύξησης του ΜΚ αφού ο κ. Κόκκαλης φαίνεται να προτιμά απευθείας πώληση μετοχών, με αποτίμηση της αξίας της ΠΑΕ περί τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Θα καθήσουν όμως στο ίδιο τραπέζι οι δύο άνδρες;

Μολονότι την επικαιρότητα τις τε λευταίες ημέρες μονοπωλεί το δυναμικό μπάσιμο του κ. Μαρινάκη, ο κ. Λαυρεντιάδης μπορεί να αποτελέσει έναν παίκτη-«κλειδί». Κατέχει ήδη το 10% της ΠΑΕ και ακόμη δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως τις προθέσεις του. Είναι όμως ο δεύτερος πόλος της ΠΑΕ και μπορεί σε έναν βαθμό να επηρεάσειαν όχι να καθορίσει- τις εξελίξεις. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στο ΜΚ η επόμενη ημέρα στον Ολυμπιακό θα περιλαμβάνει μόνον αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο. Ο κ. Κόκκαλης δεν φέρεται διατεθειμένος να μείνει πρόεδρος, συνεπώς ο… κλήρος της καθημερινής ενασχόλησης με τον Ολυμπιακό πιθανόν να πέσει σε άλλον. Το όνομα του κ. Βασίλη Γκαγκάτση ακούγεται πολύ καιρό, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία για πιθανή ενεργοποίηση του κ. Πέτρου Κόκκαλη.

Το ιδεατό σενάριο
Δεν είναι οι επικρατέστεροι αλλά είναι οι «εκλεκτοί» του κ. Κόκκαλη καθώς και των περισσοτέρων μελών της διοίκησης. Τα αφεντικά του μπασκετικού Ολυμπιακού κκ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος συζήτησαν με τον πρόεδρο της ΠΑΕ περίπου ένα χρόνο πριν, προκειμένου να συνδράμουν στην αύξηση του ΜΚ. Οι επαφές αποδείχτηκαν άκαρπες, αλλά τις τελευταίες ημέρες στον Ολυμπιακό επιμένουν: « Μην υποτιμάτε την ικανότητα του προέδρου να “ψήσει” τους Αγγελόπουλους ».

Σύμφωνα με το ιδεατό για τον κ. Κόκκαλη σενάριο, οι κκ. Αγγελόπουλοι θα μπουν στην ΠΑΕ (έστω και) με ένα μικρό ποσοστό (5%), που σταδιακά θα αυξηθεί με στόχο να αναλάβουν τις τύχες της. Η οικονομική επιφάνεια τους, η αγάπη τους για τον αθλητισμό και την ομάδα και οι υψηλότατες επενδύσεις που κάνουν στην ΚΑΕ δημιουργούν την αίσθηση σε αρκετούς ότι αποτελούν την καλύτερη λύση. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο πατέρας τους κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δεν επιθυμεί την ανάμειξή του(ς) στο ποδόσφαιρο.