ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ (για την ερχόμενη Τετάρτη) πήρε η εκλογή προέδρου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά το αδιέξοδο που προέκυψε (και) στο ΔΣ της περασμένης Παρασκευής. Η πρόταση του μετόχου κ. Γιάννη Ξυλά
που έγινε ομόφωνα αποδεκτή αφορούσε το πρόσωπο του κ. Θανάση Γιαννακόπουλου, αλλά αρνήθηκε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει την προεδρία. Στο τραπέζι έπεσε εκ νέου το όνομα του κ. Νικόλα Πατέρα
(τον πρότεινε ο μέτοχος κ. Γιώργος Νίκας ),αλλά ο εκπρόσωπος
του παραιτηθέντος προέδρου (απουσίαζε στο εξωτερικό και δεν παρέστη στη συνεδρίαση, όπως και ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλο ς) κ. Ξυλάς ξεκαθάρισε ότι ο κ. Πατέρας τον ενημέρωσε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Με δεδομένο ότι ούτε η πλευρά του κατόχου του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη (έχει υπό την επιρροή του 12 μέλη)κατέθεσε κάποια πρόταση, το ΔΣ «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και αποφάσισε νέα έκτακτη συνεδρίαση του 20μελούς συμβουλίου την Τετάρτη (2/6), καλώντας παράλληλα τους μεγαλομετόχους για εξεύρεση μιας πρότασης κοινής αποδοχής.

Κατά πόσον είναι εφικτό να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση μόλις μία εβδομάδα μετά την έντονη δημόσια αντιπαράθεση (μέσω επιστολών και ανακοινώσεων) του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο , τη διαφορά φιλοσοφίας του Τζίγγερ με τον κ. Νικόλα Πατέρα ως προς τον τρόπο διοίκησης της ΠΑΕ, το «πάγωμα» στις σχέσεις του Μr ΜΙG με τον κ. Παύλο Γιαννακόπουλο και τη σκληρή επίθεση που δέχθηκε προ δεκαημέρου ο κ. Πατέρας από τηνπροσκείμενη στην οικογένεια Γιαννακόπουλου- αθλητική εφημερίδα «Η Πράσινη»;

Είναι πασιφανές ότι οι σχέσεις των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι προβληματικές, καθώς επί του παρόντος η σύγκλιση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ των κκ. Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλου από τη μία πλευρά και των κκ. Βγενόπουλου και Πατέρα από την άλλη δημιουργεί την εντύπωση δύο ισχυρών συμμαχιών που έχουν περισσότερα να τους χωρίζουν παρά να τους ενώνουν.

Το έλλειμμα των €5 εκατ. και ο Αντωνίου
Τι είναι όμως εκείνο που εμποδίζει τις δύο πλευρές να συμπλεύσουν; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική διαφωνία του κ. Βαρδινογιάννη με το «μπλοκ Βγενόπουλου- Πατέρα» έγκειται στο μάνατζμεντ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και γι΄ αυτό άναψε ο καβγάς. Ο μεγαλομέτοχος θεωρεί ότι έδωσε στον κ. Πατέρα ελευθερία κινήσεων και αυξημένα δικαιώματα, αλλά την τελευταία διετία δαπανήθηκαν περισσότερα (σε κάποιες περιπτώσεις και αλόγιστα) χρήματα απ΄ όσα έπρεπε, κάτι που είχε αποτέλεσμα το εφετινό ταμειακό έλλειμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο Τζίγγερ φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από το ότι σε σημαντικά ζητήματα (όπως π.χ. η αποπομπή του τεχνικού κ. Χενκ τεν Κάτε και η πρόσληψη του κ. Νίκου Νιόπλια ) δεν είχε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, μολονότι παραμένει κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (54,7%).

Εξ ου και η ανακοίνωση-απάντηση προς τον κ. Βγενόπουλο την περασμένη Τρίτη, με την οποία τόνισε ότι «το 10% δεν μπορεί να διοικεί αγνοώντας τους υπόλοιπους μετόχους» , συμπληρώνοντας: «Προφανώς ο κ. Βγενόπουλος μας θεωρεί “κορόιδα” που ως κατέχοντες το 54% σε κάθε μελλοντική αύξηση θα καταβάλουμε το ποσό που μας αναλογεί, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να συναποφασίζουμε», όπως επίσης και η ανοιχτή πρόταση προς κάθε ενδιαφερόμενο για πώληση του ποσοστού του.

Αυτό το οποίο ζητεί λοιπόν ο κ. Βαρδινογιάννης είναι η συμμετοχή στις σημαντικές αποφάσεις αλλά και ο στενότερος έλεγχος ως προς το οικονομικό σκέλος, ενώ (δευτερευόντως) επιθυμεί την απομάκρυνση του νυν διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου, για τον οποίο θεωρεί ότι 1) μολονότι απετέλεσε δική του πρόταση, εν συνεχεία αποκόπηκε τελείως και 2) με τα περίπου 40 εκατ. ευρώ που δαπάνησε για μεταγραφές και την υπογραφή ορισμένων ακριβών συμβολαίων συνετέλεσε στο οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ.

Αντίλογος νταμπλ και στιβαρή διοίκηση
Από την πλευρά του, ο κ. Πατέρας έχοντας ως όπλο την κατάκτηση του νταμπλ έπειτα από μια στείρα πε νταετία με διχόνοια, εσωστρέφεια και ανεπιτυχή αποτελέσματα και την απόλυτη στήριξη των οπαδών του Παναθηναϊκού, θεωρεί ότι πέτυχε απόλυτα στο έργο του και δεν επιθυμεί την αλλαγή του μοντέλου (και φυσικά των συνεργατών του) που ο ίδιος δημιούργησε και με το οποίο το Τριφύλλι επέστρεψε στην κορυφή. «Ο Παναθηναϊκός είχε ηγέτη, στιβαρή διοίκηση και πειθαρχημένη ομάδα. Γι΄ αυτό πήρε το νταμπλ και καθάρισε το παρασκήνιο» απάντησε ο κ. Πατέρας την επομένη της τοποθέτησης Βαρδινογιάννη, που ανέφερε ότι η ομάδα «χρειάζεται ηγέτες και στιβαρή διοίκηση». Επ΄ ουδενί λοιπόν ο κ. Πατέρας θέλει να αναλάβει έναν ρόλο προέδρουδιαχειριστή, ο οποίος θα πρέπει να δίνει λόγο για τις αποφάσεις του.

Ανάλογη είναι η θέση και του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος θεωρεί απόλυτα επιτυχημένο το έργο του κ. Πατέρα και πιέζει για την παραμονή του, ενώ κατηγορεί ανοιχτά τον κ. Βαρδινογιάννη για τη «σφιχτή» οικονομική πολιτική που επιθυμεί. «Αντί να συνεχίζουμε βάζοντας όσα λεφτά χρειάζονται για διακρίσεις, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης το πισωγύρισμα του Παναθηναϊκού με την απομάκρυνση του επιτυχημένου προέδρου, τη μείωση των συμβολαίων και τις πενιχρές μεταγραφές» δήλωσε ο Μr ΜΙG, δίνοντας το δικό του στίγμα στη διαμάχη με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ.

Η άρνηση των Γιαννακόπουλων
Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της, μολονότι οι Πράσινοι οδηγούνται σε διοικητικό αδιέξοδο ως προς το πρόσωπο του προέδρου και κατ΄ επέκταση στον σχεδιασμό για την ομάδα της επόμενης σεζόν. Και τούτο διότι οι κοινής αποδοχής για τον προεδρικό θώκο αδελφοί κκ. Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος αρνούνται κατηγορηματικά τη θέση, ενώ και ο κ. Πατέρας δεν δέχεται να παραμείνει στην προεδρία υπό ένα καθεστώς που το θεωρεί κηδεμονικό.

Ωστόσο στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι εν τέλει και υπό την πίεση της… ακυβερνησίας που ήδη βλάπτει το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι θα βρεθεί η χρυσή τομή και το πολυμετοχικό σχήμα θα γλιτώσει το… σχίσμα. Η συνέχεια του σίριαλ την ερχόμενη Τετάρτη…