Αγωγές που θα στρέφονται εναντίον πρώην υπουργών απαιτώντας την επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο από τη ζημιά που αποδεδειγμένα προκάλεσαν ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επιδίωξή της είναι να παρακαμφθεί το ισχυρό χαρτί της παραγραφής και να ικανοποιηθεί το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα. Οι αγωγές, που θα γίνουν πια κανόνας για το Δημόσιο για τους πολιτικούς όταν έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες για αδικήματα που διαπράττουν, θα έχουν στόχο τη δήμευση των περιουσιών, το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών, τα πρόστιμα αλλά και τη φυλάκιση και θα κινούνται παράλληλα με τις εξεταστικές επιτροπές. Πρόταση για αναζήτηση και της αστικής ευθύνης και όχι μόνο της ποινικής ή της πολιτικής έχει κατατεθεί ήδη προς συζήτηση, τόσο από βουλευτές του ΠαΣοΚ όσο και από βουλευτές των άλλων κομμάτων, για τα πολιτικά πρόσωπα, κυρίως εναντίον πρώην υπουργών που έχουν αναμειχθεί στα σκάνδαλα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα νομικά δεδομένα προτού προχωρήσει στη λύση αυτή με κύριο στόχο να αποφευχθεί η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων που την επιτυγχάνουν με την παραγραφή των αδικημάτων τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδης μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε ότι «η αστική ευθύνη των πολιτικών προβλέπεται πλέον από τον νέο νόμο περί “πόθεν έσχες” (άρθρο 12)». Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ.Κακλαμάνης ζήτησε και αυτός να ενεργοποιηθεί η αστική ευθύνη εναντίον όλων των πολιτικών που αποδεδειγμένα παρανόμησαν και παρανόμως πλούτισαν.

Τώρα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Καστανίδης δεν απομένει τίποτε άλλο από το να δώσει η κυβέρνηση το «πράσινο φως» στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσωπώντας νόμιμα το Δημόσιο θα καταθέσει αγωγή εναντίον πολιτικών προσώπων που με τις πράξεις τους προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο. Οι αγωγές, όταν αποφασίσει η κυβέρνηση να κατατεθούν, θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα αν εκκρεμεί ποινική διαδικασία εναντίον των πολιτικών προσώπων ή ακόμα αν η υπόθεσή τους βρίσκεται στην Εξεταστική ή στην Ανακριτική Επιτροπή. Η αστική ευθύνη αναμένεται να στραφεί προς τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου (σε περίπτωση που δεν επιστραφούν οι εκτάσεις στο Δημόσιο), των ομολόγων (μπορούν να καταθέσουν αγωγές και οι πρόεδροι των Ταμείων) και βεβαίως της Siemens. Το Δημόσιο θα πρέπει πρώτα να αποτιμήσει τη ζημιά που προκλήθηκε και εν συνεχεία να απαιτήσει διά της δικαστικής οδού αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους πολιτικούς που παρανόμησαν. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων θα απαιτηθεί η δήμευση περιουσιακών στοιχείων αυτών των πολιτικών και το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Νομικοί κύκλοι σημείωναν ότι υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί αγωγή εναντίον πολιτικού προσώπου και η υπεράσπιση αυτού του προσώπου να ισχυρισθεί ότι εκκρεμεί το ζήτημα της ποινικής δίωξης και να ζητήσει να ανασταλεί η διαδικασία της αγωγής, βάσει του άρθρου 250 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν πάντως ότι αυτό είναι «δυνητικό» για το δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι το αίτημα της υπεράσπισης μπορεί να απορριφθεί και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τις αγωγές. Δύο συνταγματολόγοι-μέλη της κυβέρνησης, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος, αναφέρονται σε συγγράμματά τους στην αστική ευθύνη των υπουργών, ύστερα όμως από καταδίκη τους από ποινικό δικαστήριο.