Μπορεί να μην τοποθετείται δημοσίως, αλλά ιδιωτικώς είναι ομιλητικός ο κ. Κ. Καραμανλής. Σε dinner party με φίλους ο τέως πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι λάθος να εγκαταλείψει η Νέα Δημοκρατία τον μεσαίο χώρο και να διολισθήσει προς τα δεξιά. Εν τω μεταξύ, σε όσους τον ρωτούν για τον διάδοχό του απαντά στερεότυπα ότι δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του.

***

Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν τον κ. Καραμανλή να μην υποτιμά τον κ. Αντ. Σαμαρά και να επιλέξει στρατηγική πολυετών διακοπών (αν γίνεται στο εξωτερικό), αφού ο πρόεδρος της ΝΔ αντιγράφει τον κ. Παπανδρέου, αλλά ταυτοχρόνως είναι πιο αυστηρός από τον Πρωθυπουργό στην αντιμετώπιση όσων θεωρεί εσωκομματικούς αντιπάλους.

Θυμίζουν ότι μέσα σε έξι μήνες ο κ. Σαμαράς διέγραψε τον δικό του Βενιζέλο (δηλαδή την Ντόρα), εξεδίωξε τους δικούς του «βαρόνους» (δηλαδή τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη ) και, όπως βεβαιώνουν με τρόμο ορισμένοι βουλευτές, αναζητεί μια καλή δικαιολογία για να διαγράψει τον δικό του τέως πρωθυπουργό, δηλαδή τον κ. Καραμανλή. Και επειδή αν γίνει αυτό δεν θα μείνει τίποτε από τη Νέα Δημοκρατία, τι άλλο μένει από το να αλλάξει και το όνομα;

***

O κ. Δ. Αβραμόπουλος επέστρεψε από το Πεκίνο την Πέμπτη και κατευθύνθηκε αμέσως στη Βουλή. Οχι για να σώσει τον κοινοβουλευτισμό. Απλώς πήγε για να ψηφίσει για τον «Καλλικράτη» (εναντίον, φυσικά). Στο Πεκίνο παρακολούθησε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 150 κόμματα απ΄ όλον τον κόσμο.

Συνεργάτης μου με διαβεβαιώνει ότι ο πρώην υπουργός δεν μετέφερε στη βαλίτσα του το κινεζικό κομμουνιστικό εγχειρίδιο για τις διαγραφές και δεν ήταν αυτός πίσω από την «τηλεοπτική διαγραφή» των κκ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη.

***

Στη συζήτηση για τον «Καλλικράτη» τοποθετήθηκε ο κ. Κ. Κιλτίδης και υποστήριξε τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. «Ερχεται το νέο κόμμα» σχολίασε αμέσως ο κ. Ι. Ραγκούσης στους κκ. Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Ζώη, οι οποίοι χαμογέλασαν με νόημα.

O υπουργός Εσωτερικών εννοούσε ότι η απλή αναλογική είναι πάντοτε το πρώτο που ζητούν τα μικρά κόμματα και ο κ. Κιλτίδης θεωρείται ότι έχει προσχωρήσει ψυχικά στο κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη (ακόμα κι αν δεν έχει ιδρυθεί).

Η προθυμία του βουλευτή να συνδράμει την πρώην υπουργό είναι συγκινητική, αλλά ελπίζω η Ντόρα να τον αποτρέψει (όσο γίνεται περισσότερο…) γιατί νέο κόμμα με πρώτο στέλεχος τον κ. Κιλτίδη καθιστά ανέκδοτο την έννοια της ανανέωσης.

***

Προβλέπω ότι πολύ σύντομα θα αλλάξει η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» για την εκλογή τοπικού άρχοντα από τον πρώτο γύρο με 50% και θα επανέλθει στο 42,5%. Ο κ. Ραγκούσης έθεσε τον πήχη στο 50% έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, διότι αυτή η πρόβλεψη υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η πλειοψηφία των στελεχών του ΠαΣοΚ συναινούν στο 42,5%. Και όπως φάνηκε από τις συζητήσεις στα πηγαδάκια στο ίδιο κλίμα είναι και ο κ. Ραγκούσης. Εικάζω λοιπόν ότι αυτό θα ισχύσει τελικά για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

***

O κ. Αλ. Παπαδόπουλος τηλεφώνησε σε συνεργάτη μου και με ηπειρώτικη αυστηρότητα τον επανέφερε στην τάξη. Ο συνεργάτης έκανε το λάθος να με πληροφορήσει ότι ο «Καποδίστριας» μπήκε προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το 1997 με 700 δήμους και εξήλθε με 900 (σε αντίθεση με τον «Καλλικράτη» που μπήκε με 325 δήμους και βγήκε με 325), όπως έγραφα την περασμένη Κυριακή.

O πρώην υπουργός επεσήμανε ότι ο «Καποδίστριας» μπήκε στην επιτροπή με 900 δήμους και 133 κοινότητες, βγήκε με 900 δήμους και 133 κοινότητες και ψηφίστηκε χωρίς την οποιαδήποτε υπαναχώρηση.

***

Oπως όλα δείχνουν, αρχίζει ένα ενδιαφέρον «πολιτικό καλοκαίρι» για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος ψηφίζει σήμερα στο δημαρχείο της Κηφισιάς για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του. Ασφαλώς, οι δοκιμασίες του αρχηγού της ΝΔ και των συνεργατών του δεν σταματούν εδώ.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο τους περιμένει «πολυθεματική συνδιάσκεψη» στην Αθήνα και ένα από τα θέματα είναι ο ιδεολογικός προσδιορισμός του κόμματος. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τον μυστακοφόρο προεδρικό γκουρού που φωτίζει με τη νεοδεξιά ακτινοβολία του τον πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

***

Μπορεί ο κ. Λαζαρίδης να διαπρέπει στην αυλή (με την αναγεννησιακή έννοια) του κ. Σαμαρά, δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για τον καθηγητή Οικονομίας και οικονομικό σύμβουλο στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Ηρακλή Πολεμαρχάκι, ο οποίος δεν διατηρεί κεντρικό ρόλο στην ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού. Μου λένε ότι κανένας άθλος δεν έχει ανατεθεί στον Ηρακλή και ότι αυτό τον προβληματίζει ιδιαίτερα. Αντίθετα θα πρέπει να τον ικανοποιεί. Οι φίλοι του τον έχουν προφυλάξει αφού σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έφταιξε σε τίποτα.

***

Πολλοί μιλούν για την «πράξη 158» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος λέγοντας ότι αφορά αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις για το θέμα του διακανονισμού ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες ίσως συνέβαλαν στην ενθάρρυνση της κερδοσκοπίας. «Ουδέν ψευδέστερον» με διαβεβαιώνει πληροφοριοδότης μου.

Η πράξη 158 δεν δίδεται στη δημοσιότητα από… αμηχανία. Απλώς περιέχει την έγκριση των εξόδων ταξιδιού του πρώην διοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα στην Κωνσταντινούπολη ένα Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, κατά το οποίο επρόκειτο να παρακολουθήσει εκδήλωση του ΔΝΤ.

O κ. Γκαργκάνας δεν μετέβη τελικά στην Πόλη γιατί το Σαββατοκύριακο συνέπεσε με το Σαββατοκύριακο των εκλογών, αλλά τα έξοδα (όπως άλλωστε τα έξοδα ταξιδιών για κάθε πρώην διοικητή) πληρώθηκαν από την τράπεζα (όπως προβλέπει σχετικός κανονισμός).

***

Μου λένε ότι εμπλουτίζεται ο έντονα πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των επενδυτών που καταφθάνουν στην Αθήνα για να διαπραγματευθούν και να διεκδικήσουν τις (μάλλον φθηνές, για να μην πω απαξιωμένες) από την κρίση επενδυτικές ευκαιρίες.

Μετά τους Αραβες από τα κρατίδια και εμιράτα του Περσικού Κόλπου και τους Τούρκους που πρόσφατα συνόδευσαν τον κ. Ερντογάν, μαθαίνω ότι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους Ρώσοι που ενδιαφέρονται κυρίως για τράπεζες και real estate. Συμπεραίνω ότι αν η ύφεση συνεχιστεί δεν είναι απίθανο να υποδεχθούμε και επενδυτές από την Αλβανία και τα Σκόπια.

***

O επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιάς, έχει σχεδόν μετακομίσει στο εξωτερικό. Τ ις προάλλες βρισκόταν στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στο συμπόσιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που διοργάνωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ. Σόιμπλε.

O κ. Ζαννιάς κατευθυνόταν περπατώντας προς το Εβραϊκό Μουσείο, όπου γινόταν το δείπνο, όταν άκουσε το τραγούδι «Ελα απόψε στου Θωμά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Πλησίασε πιο κοντά και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για διαδήλωση Γερμανών και Ελλήνων της Γερμανίας υπέρ της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι έξω πάμε καλά!

Στην Κομοτηνή έκλεισε η φωνή του κ. Γ.Παπανδρέου (στο σκίτσο) και μάλιστα για περισσότερο από μία ώρα. Είχε προηγηθεί η μαραθώνια (πάνω από 4,5 ώρες) συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της πόλης (ΟΚΕ). Κατά τη διάρκεια της «φωνητικής δοκιμασίας» ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από το μισό Υπουργικό Συμβούλιο μπήκε στον παλιό σταθμό του τρένου στην Κομοτηνή για σουβλάκια και άλλες γαστριμαργικές απολαύσεις. Στη μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θεοδώρα Τζάκρη , καθώς και οι κκ. Π.Γερουλάνος, Δ. Ρέππας, Γ.Πεταλωτής, Σπ.Βούγιας, Μιχ. Καρχιμάκης, Μ. Μπόλαρης και Φ. Σαχινίδης . Ισως η φωνή του Πρωθυπουργού έκλεισε έπειτα από την κριτική που άσκησε στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ (αλλά και σε αυτές της ΝΔ) για τα πανεπιστήμια. «Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στην περιοχή δίνει ζωή στις καφετέριες, στις ταβέρνες, στη νυχτερινή ζωή, στα ενοίκια, δίνει και κανένα καλό γαμπρό, καμιά καλή νύφη… αλλά δεν υπάρχει σύνδεση της δουλειάς που κάνει το Πανεπιστήμιο με το αναπτυξιακό πρότυπο» είπε ο κ. Παπανδρέου αφήνοντας «ξερή» την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν ξέρω τι λένε οι γονείς που πληρώνουν τα ενοίκια και τις ταβέρνες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους (και να βρουν κανένα καλό γαμπρό ή καμιά καλή νύφη, ανάλογα πάντοτε με την κλίση τους). Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού δεν πρόκειται να χαραχθεί σε πλακέτα στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής.