Σημαντική πίεση στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών άσκησαν το α Δ τρίμηνο του 2010 οι προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, οι ζημιές που καταγράφηκαν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών των ομολόγων του Δημοσίου, αλλά και η έκτακτη εισφορά που κατεβλήθη στο κράτος. Τα πιστωτικά ιδρύματα κλήθηκαν να λειτουργήσουν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια σε ένα περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, αύξησης των καθυστερήσεων στις χορηγήσεις και μειωμένης ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα εκρηκτικό «μείγμα» που είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών από τις δραστηριότητες στην εγχώρια αγορά, η οποία επλήγη ως έναν βαθμό και από την προσωρινή αναστάτωση που προκλήθηκε στους καταθέτες λόγω της αρνητικής ειδησεογραφίας για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι μοναδικές τράπεζες με αύξηση στις καταθέσεις τους είναι οι δύο κυπριακές Μarfin Ρopular Βank και Τράπεζα Κύπρου, καθώς μερίδα των αποταμιευτών τις θεώρησε πιο ασφαλείς σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας μας.
Τα επιτοκιακά έσοδα του συστήματος από την Ελλάδα πιέστηκαν τόσο από την άνοδο των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, έπειτα από ένα ολιγόμηνο διάλειμμα πτώσης τους, όσο και από την αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση, τα οποία σε ορισμένες τράπεζες υπερδιπλασιάστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για το 2010 η στρατηγική θα είναι αμυντική, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης.