Να μην «πληρώσει» η διεύρυνση της ΕΕ το τίμημα της οικονομικής κρίσης, ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

«Η πολιτική της διεύρυνσης δεν πρέπει με κανένα τίμημα να διακοπεί» τόνισε ο Τάντιτς σε ομιλία του σε διάσκεψη στο Σαράγεβο παρουσία των προέδρων της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, Ίβο Γιοσίποβιτς και Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, αντίστοιχα, και του Χάρις Σιλάτζιτς, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου της Βοσνίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε να σταλεί «σαφές μήνυμα» στους Ευρωπαίους, στη σύνοδο ΕΕ-Βαλκανίων που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Σαράγεβο, ότι μια διακοπή της διεύρυνσης θα αποτελούσε «ένα τεράστιο, ασυγχώρητο και ανεπανόρθωτο λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η σύνοδος αυτή (στις 2 Ιουνίου) πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία είναι αισθητή στην ΕΕ η συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» παραδέχθηκε ο Τάντιτς.

«Ωστόσο, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρο τον κόσμο δεν βρίσκει τις ρίζες της στους κόλπους της ΕΕ και δε δημιουργείται εξαιτίας της διεύρυνσης της ΕΕ» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες (των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης αυτής».