ΜΠΟΓΚΟΤΑ Ηταν ο πιο απίθανος προεδρικός υποψήφιος, ένας πρώην καθηγητής Μαθηματικών που κάποτε κατέβασε το παντελόνι μπροστά στους φοιτητές του για να προσελκύσει την προσοχή τους και φόρεσε στολή… Σούπερμαν για να διδάξει τα δικαιώματα του πολίτη. Ως πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν 1% στις εκλογές που γίνονται αύριο για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλβάρο Ουρίμπε στην προεδρία της Κολομβίας.

Και ξαφνικά η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup δίνει στον υποψήφιο των Πρασίνων Αντάνας Μόκους 35% έναντι 37% για τον Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον υπουργό Αμυνας του Ουρίμπε. Ολα δείχνουν ότι αυτοί οι δύο θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, τον Ιούνιο. Ο Μόκους, που έχει χρηματίσει δύο φορές δήμαρχος της Μπογκοτά, υποστηρίζει ένα νέο είδος πολιτικής σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής που εδώ και μισό αιώνα υποφέρει από εμφύλιες αντιπαραθέσεις. Καθώς δεν τον υποστηρίζει επισήμως κανένα μεγάλο κόμμα, χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αουτσάιντερ» που θα πολεμήσει τη διαφθορά, τη φτώχεια και τα κοινωνικά προβλήματα.

«Δεν θα καταστρέψουμε αυτά που έχτισε ο Ουρίμπε» λέει. «Η αστυνομία και οι στρατιώτεςόμως δεν φθάνουν. Αυτό που χρειάζεται είναι δικαιοσύνη και κοινωνική μέριμνα».

Κατηγορηματική είναι η θέση του και για το εμπόριο ναρκωτικών. «Τα ναρκωτικά μάς κοστίζουν 3%-4% του ΑΕΠ. Στοιχίζουν πολλές ζωές νέων ανθρώπων, αποδυναμώνουν τους θεσμούς και έχουν ολέθριες επιπτώσεις για το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ποινικοποιείται η κατανάλωση, αλλά το εμπόριο, και μάλιστα αυστηρά».

Ο 58χρονος Μόκους δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια. «Εχω κλείσει δημόσιες υπηρεσίες, έχω κάνει ιδιωτικοποιήσεις, έχω απολύσει υπαλλήλουςκαι έτσι κάποιοι με χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερο.Αλλά έχω αυξήσει τους φόρους, κάτι που δεν θα έκανε κανείς νεοφιλελεύθερος,και έχω υπερασπιστεί τις δημόσιες δαπάνες στο όνομα της ισότητας. Οι ετικέτες διαφωτίζουν, αλλά μερικές φορές κρύβουν κάποια πράγματα » είπε στην «Εl Ρais».

Καθώς η βία υποχωρεί, η Κολομβία έχει γίνει μαγνήτης για ξένους επενδυτές. Τα αποτελέσματα όμως είναι άνισα. Η φτώχεια φθάνει στο 43%, ενώ γύρω στα 3,3 εκατ. άτομα έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω της βίας.