«Τα παίρνεις όλα με παιδιά βγαλμένα από σένα». Η στροφή από τον ύμνο της Βουλιαγμένης- διαθέτει και τέτοιον ο σύλλογος- δεν αποτυπώνει μόνο τη φιλοσοφία του αλλά και την πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε με την κατάκτηση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης από την ομάδα πόλο γυναικών, της οποίας ο βασικός κορμός προέρχονταν από αθλήτριες που βγήκαν από τα σπλάχνα της. Μετρώντας ήδη πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια σε γυναίκες και άνδρες στο πόλο, ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης μπορεί να «ερίζει» με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για τον τίτλο του πιο επιτυχημένου ελληνικού συλλόγου- αφού και οι αιώνιοι μετρούν ισάριθμες κούπες (οι μεν Ερυθρόλευκοι σε βόλεϊ, μπάσκετ, πόλο οι δε Πράσινοι στο μπάσκετ)- διεκδικώντας τον τίτλο ενός ξεχωριστού σωματείου. Κάτι σαν το «περισσότερο από ένας σύλλογος» που πρεσβεύει η Μπαρτσελόνα, μεταφερμένο στα… νερά της Βουλιαγμένης.

Ο ΝΟΒ εκτός από αθλητική οργάνωση έχει κατοχυρώσει εδώ και δεκαετίες τον κοινωνικό ρόλο του. Χάρη στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, στα περίπου 1.400 μέλη και στις πολυποίκιλες δραστηριότη- τές του, αποτελεί πλέον ξεχωριστό «brand name» του ελληνικού αθλητισμού και ισχυρό στοιχείο της ταυτότητας του νοτίου προαστίου της Αθήνας.

«Δεν είναι ομάδα, είναι οικογένεια»
«Η Βουλιαγμένη δεν είναι ένα τυπικό ελληνικό σωματείο» εξηγεί κ. Γιάννης Γιαννουρής, προπονητής της ομάδας πόλο των ανδρών και δημιουργός των περίφημων «Μπέμπηδων» που πρωταγωνίστησαν στη δεκαετία του 1990 σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Εχοντας τις δικές του εγκαταστάσεις, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του όχι μόνο να αθλούνταιαλλά και να συνευρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος είναι και τόπος αναψυχής» αναφέρει ο 48χρονος προπονητής προσθέτοντας ότι ο ΝΟΒ « διεύρυνε την έννοια του κλαμπ ως κλειστού αθλητικού σωματείου όπως αυτή υπήρχε στην Αγγλία».

Ακολουθώντας το παράδειγμα κυρίως των ισπανικών συλλόγων, η Βουλιαγμένη επιδιώκει την αύξηση των μελών της, τα οποία με μια ετήσια συνδρομή ύψους 780 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν για εκείνα και τις οικογένειές τους τη χρήση των εγκαταστάσεών της. Χωρίς να θεωρείται σύλλογος των πλουσίων – «απ΄ όλα έχει ο μπαξές», χαριτολογεί ο κ. Γιαννουρής – ο ΝΟΒ προσφέρει ένα όνομα κύρους καθώς «ακούγεται διαφορετικά το να είσαι μέλος του ομίλου». Το κλίμα αυτό διατρέχει όλο το οικοδόμημα ως τα τμήματα υψη λού πρωταθλητισμού, όπως η προσφάτως εκ νέου πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα πόλο των γυναικών. «Είμαι τυχερή που ξεκίνησα εδώ» θα εξομολογηθεί η αρχηγός της, κυρία Αντι Μελιδόνη και εξηγεί: «Εχω πάρει πολλή αγάπη. Οι επιτυχίες έρχονται χάρη σε αυτό το κλίμα. Η Βουλιαγμένη δεν είναι ομάδα, είναι οικογένεια».

Με τη λογική των «δικών μας παιδιών»
Οραματικές επιλογές όπως η κατασκευή, την περίοδο 1965-1966, κολυμβητηρίου 25 μ. με θαλασσινό νερό και αργότερα κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων (50 μ.) που ολοκληρώθηκε το 1977, έδωσαν νέα ώθηση. Ως τότε τα σπορ της θάλασσας, όπως το σκι και η ιστιοπλοΐα, έδιναν τον τόνο στις δραστηριότητές του. Μάλιστα ο ΝΟΒ αποτέλεσε τη μήτρα που γέννησε το θαλάσσιο σκι στην Ελλάδα το 1956 και για χρόνια το άθλημα αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του. Η εικόνα των σκιέρ στον όρμο της Βουλιαγμένης κατέκλυζε τα κινηματογραφικά «Ελληνικά Επίκαιρα» της εποχής, ενώ αθλητές του υπήρξαν ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Λάτσης και ο νυν δήμαρχος της πόλης κ. Γρηγόρης Κασιδόκω- στας.

Το προφίλ του ομίλου δυνάμωνε σταδιακά και οι επιτυχίες ήλθαν και σε άλλα αθλήματα. Η πρωτοποριακή επιλογή, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, να ξεκινήσουν οι αθλητικές σχολές και να αναδειχθούν οι αυριανοί πρωταθλητές μέσα από τα φυτώρια εκτοξεύει το κύρος του, ιδιαίτερα στο πόλο. Οι επιτυχίες εδραιώνουν τη λογική των «δικών μας παιδιών» και την καθιστούν αναπόσπαστο στοιχείο του DΝΑ του ΝΟΒ. Σήμερα η Βουλιαγμένη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει αναδείξει 25 αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να προβάλει τα ονόματά τους σε φωτεινό πίνακα που κοσμεί τις εγκαταστάσεις της.

Οι συνδρομές και η οικονομική επιφάνεια ορισμένων εκ των μελών της και τα έσοδα από τις εγκαταστάσεις συντηρούν οικονομικά το εγχείρημα που επιμένει «να βάζει υψηλούς στόχους παρά τις δυσκολίες» όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΝΟΒ κυρία Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα. Με τον ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ να καλύπτεται κατά το ήμισυ από τις συνδρομές, η Βουλιαγμένη αναζητεί και τη βοήθεια της πολιτείας. «Εχουμε τρία χρόνια να εισπράξουμε επιχορήγηση από τη ΓΓΑ» αποκαλύπτει η πρόεδρος, προσθέτοντας: «Είναι στιγμές που αισθανόμαστε σαν Δον Κιχώτες». Και όλα αυτά τη στιγμή που η Βουλιαγμένη προσφέρει τις εγκαταστάσεις της αφιλοκερδώς στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που καλλιεργεί, ενώ μόνο για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου δαπανά περισσότερα από 200.000 ευρώ.