Την έξοδο από την επιτήρηση το συντομότερο δυνατόν και αφότου δημιουργηθούν γερά θεμέλια για την οικονομία έθεσε ως πρωταρχικό στόχο ο Πρωθυπουργός από την Κομοτηνή, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της τοπικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει «να συντηρήσουμε κοινωνικές κατακτήσεις και να χτυπήσουμε συντεχνιακά προνόμια».
«Προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη είναι το κλειδί και η περιφερειακή ανάπτυξη ο οδηγός για την οικονομία». Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα εγγυηθεί για το κοινοπρακτικό δάνειο 61 εκατ. ευρώ που θα δοθεί από πέντε τράπεζες στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, με δυναμικό 600 εργαζομένους, για την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων και την εφαρμογή νέου επιχειρηματικού σχεδίου. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, από τα οποία, όπως είπε, πλήττονται πρωτίστως τα μειονοτικά χωριά, και των αλιέων, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από το πλαγκτόν. Με αφορμή αυτά όμως, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ανάπτυξη δεν γίνεται ούτε με δάνεια ούτε με επιδοτήσεις, αλλά με την ανάπτυξη ενός νέου ελκυστικού μοντέλου». Επιπλέον μίλησε για τα τοπικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποδίδουν κάποια εισοδήματα σε καφετέριες, ενοίκια, ταβέρνες και στη «νύχτα», αλλά δεν είναι συνδεδεμένα με το αναπτυξιακό πρότυπο.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην Κομοτηνή συμμετείχαν οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη και οι κκ. Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Ι. Μαγκριώτης, Φ. Σαχινίδης, Μ. Καρχιμάκης, Σπ. Βούγιας, ο ΓΓ Ενημέρωσης κ. Γ. Πετρουλάκης και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης.