Από κόσκινο περνάει από χθες τα φορολογικά στοιχεία του πρώην υπουργού κ. Τ. Μαντέλη το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Ο έλεγχος γίνεται στα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στην κατοχή του από το σύστημα ΤΑΧΙS (δηλώσεις εισοδήματος, δηλώσεις περιουσίας) και από το «πόθεν έσχες» που έχει υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια, όπως είχε υποχρέωση από τη βουλευτική του ιδιότητα.

Η εντολή που έχει δοθεί στην ηγεσία του ΣΔΟΕ είναι να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να ελεγχθούν όλα τα εμβάσματα που έχει στείλει ο ίδιος σε τρίτους ή έχει λάβει από φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Oι ενέργειες ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής βουλευτής κ. Σ. Βαλυράκης αμέσως μόλις ο κ. Μαντέλης ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ζήτησε με επιστολή του στο ΣΔΟΕ να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να πραγματοποιηθεί αμέσως φορολογικός έλεγχος.

Από χθες στο ΣΔΟΕ έχουν προχωρήσει τη διαδικασία για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ θα ζητήσουν τη Δευτέρα από τράπεζες του εξωτερικού με τις οποίες φέρεται να συνεργάζεται ο κ. Μαντέλης να τους στείλουν όλες τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζει τις έρευνες στη Siemens Ελλάς.

Σημαντικό βάρος στην εξέλιξη της έρευνας δίνουν οι ελεγκτικές αρχές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλε κατά το παρελθόν ο κ. Μαντέλης καθώς και τα ακριβή τιμήματα βάσει των οποίων αποκτήθηκαν οικόπεδα, διαμερίσματα κ.λπ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ανώτερου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι τα φορολογικά αδικήματα δεν παραγράφονται σε καμία περίπτωση από τη στιγμή που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ τα εισοδήματα του φορολογουμένου.

Κατά συνέπεια το ΣΔΟΕ θα ελέγξει όλες τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Μαντέλη και όπου διαπιστώσει ότι δεν έχουν δηλωθεί εισοδήματα θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα, ενώ αν το ποσό της φοροδιαφυγής ξεπερνά τις 150.000 ευρώ τότε αυτόματα συνίσταται κακούργημα. Μάλιστα, με τον νόμο 3424/2005 η φοροδιαφυγή εντάσσεται στα αδικήματα, που περιλαμβάνονται στον νόμο για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Μάλιστα ο συνδυασμός φοροδιαφυγής σε βαθμός κακουργήματος και το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μπορεί να οδηγήσει σε ποινές κάθειρξης έως και 20 έτη.

Οπως ο… Αλ Καπόνε
Ενδιαφέρον για την εξέλιξη της έρευνας παρουσιάζει ένα ερώτημα που τίθεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς τις ελληνικές αρχές από το εβδομαδιαίο δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν έχει ήδη κινηθεί η Εφορία να επιβάλει φόρο δωρεάς έτσι ώστε να μπορέσει το Δημόσιο να αποκαταστήσει την βλάβη που υπέστη. Πριν από την 1.1.2005 προβλεπόταν φόρος μέχρι και 60% που επιβαλλόταν στον δωρεοδόχο, ενώ το πρόστιμο μη έγκαιρης καταβολής του φόρου ανερχόταν σε 3,5% τον μήνα και μέχρι ποσού 300% του οφειλόμενου φόρου. Σήμερα το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 2,5% τον μήνα και μέχρι ποσού 200% του οφειλόμενου φόρου. Αυτό σημαίνει ότι για μία «χορηγία», π.χ., 200.000 ευρώ, η Εφορία μπορεί να βεβαιώσει έσοδο κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού αυτού. Αλλά πρέπει να κινηθεί γρήγορα γιατί και εδώ υπάρχει περίοδος παραγραφής 15 ετών.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «όπως και στην περίπτωση του Αλ Καπόνε, η Εφορία μπορεί να είναι κάποια λύση μερικές φορές, εφόσον το αδίκημα της πιθανής δωροληψίας έχει παραγραφεί».