Μπορεί κάποιοι στην κυβέρνηση να γλωσσοτρώνε την κυρία Λούκα Κατσέλη (στο σκίτσο) και άλλοι να διαδίδουν ότι οι τράπεζες έχουν σχέσεις οργής με την υπουργό Οικονομίας, αλλά μαθαίνω ότι χθες η Λούκα τούς αποστόμωσε.

Με πρωτοβουλία της έπεισε απρόθυμες τράπεζες να συμμετάσχουν στο μοντέλο αναδιάρθρωσης της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» στην Κομοτηνή έτσι ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους 600 εργαζόμενοι.

Μάλιστα το θέμα της διάσωσης του εργοστασίου θεωρούνταν «αγκάθι» για την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην περιοχή, το οποίο έβγαλε η Λούκα την κατάλληλη στιγμή, προκαλώντας δυσφορία σε όσους θα ήθελαν να μην το έχει κάνει για να την κατηγορούν μετά με τις ώρες στον Πρωθυπουργό.

***

Το περασμένο Σάββατο έλαβε χώρα ο ετήσιος χορός της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών (Ηellenic Βankers Αssociation) στο Claridge΄s του Λονδίνου. Ηταν μια ελληνική εκδήλωση. Ο πρόεδρος της Ενωσης και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Credit Suisse κ. Χρ. Μεγάλου υποδέχθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο έλληνες τραπεζίτες από την Αθήνα, την Κύπρο και το Λονδίνο, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο .

Παρ΄ ότι ήταν μια ελληνική εκδήλωση, ουδείς τραπεζίτης μίλησε για σορτάρισμα κρατικών ομολόγων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ούτε για προσοδοφόρα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Αυτά είναι old news στους κύκλους των ψαγμένων τραπεζιτών. Ηot news σήμερα είναι το γερμανικό σενάριο για μια « ευρωζώνη δύο ταχυτήτων». Φαντάζομαι ότι αν ποτέ πραγματοποιηθεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα κληθεί ο κ. Γρηγόριος για να τελέσει το μνημόσυνο της χώρας.

***

Ευτυχώς η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Η κυρία Ελενα Παναρίτη πέρασε ολόκληρη την εβδομάδα στο Παρίσι. Οχι για ψώνια. Η φιλελεύθερη βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος συμμετείχε στο ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της γαλλικής κυβέρνησης με τίτλο «Ανερχόμενες Προσωπικότητες 2010».

Οι Γάλλοι καλούν μία φορά τον χρόνο «προσωπικότητες» απ΄ όλη την Ευρώπη που νομίζουν ότι είναι «ανερχόμενες». Αν θυμάμαι καλά, πέρυσι είχε κληθεί η κυρία Εύα Καϊλή. Ανυπομονώ πότε θα έλθει η σειρά της κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη .

***

Ο κ. Β. Παπαγεωργόπουλος είπε για πρώτη φορά μια πολιτική φράση με την οποία συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι. «Η υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μερικές φορές φράσεις πολιτικών ξεφεύγουν από το πλαίσιο μέσα στο οποίο λέγονται και φθάνουν να εκφράσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Για παράδειγμα, η φράση αναφερόταν στον «Καλλικράτη», αλλά οι αντίπαλοι του δημάρχου, όπως η κυρία Χρύσα Αράπογλου, πιστεύουν ότι η ίδια φράση δείχνει αυτό που πρέπει να γίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ας κρατήσουν μικρό καλάθι βέβαια, διότι μερικές ιδιότητες- τις οποίες σαφώς διαθέτει ο κ. Παπαγεωργόπουλος- είναι αήττητες.

***

Συγχαίρω δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ, τον κ. Μ. Κατρίνη και την κυρία Σοφία Γιαννακά , οι οποίοι με διαβάζουν και εμπνέονται καλές ιδέες. Τα δύο μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας διάβασαν τις προάλλες που έγραφα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης.

Σημείωνα ότι το κτίριο ήταν σχολείο που ανήκε στην ελληνική ομογένεια της Πόλης και το 1985 απαλλοτριώθηκε χωρίς αποζημίωση για να γίνει πάρκο. Τελικά η απαλλοτρίωση δεν έγινε και ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, παρ΄ ότι εκκρεμεί σχετική προσφυγή του ΔΣ του σχολείου από το 2003, νοίκιασε το κτίριο στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία στέγασε τη γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τι έκαναν οι δύο βουλευτές; Δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν όλα αυτά υπό την κρίση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπενθυμίζω ότι με το θέμα ασχολούνται ήδη δύο ευρωβουλευτές, η κυρία Μαριλένα Κοπά (ΠαΣοΚ) και ο κ. Γ. Κουμουτσάκος (ΝΔ). Ευκαιρία να κάνουν μια σύσκεψη και οι τέσσερις για καλύτερα αποτελέσματα.

***

Προκαλεί αμηχανία (τουλάχιστον) το θέαμα ενός πατέρα που προσπαθεί να κάνει έξωση στο παιδί του από το σπίτι που του «έγραψε». Ανάλογη ήταν η αμηχανία που προκάλεσε σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη εκδήλωση του κ. Αλ. Αλαβάνου στο Σπόρτιγκ.

Φίλοι του κ. Αλ. Τσίπρα έλεγαν ότι παρά το γεγονός ότι ο Αλέκος χρησιμοποίησε στην ομιλία του αρχαία συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου (όπως π.χ. «Ανένδοτος Αγώνας»…), το εγχείρημά του δεν μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από την ΕΔΗΚ του Ιωάννη Ζίγδη. Μάλλον έχουν δίκιο, αλλά ας μαζέψουν λίγο τη γλώσσα τους αφού ο πατέρας (ό,τι κι αν λέει) είναι πάντοτε πατέρας.