«Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες» ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα: Τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως τα στελέχη των εν Ελλάδι πολυεθνικών εταιρειών, βλέπουν εδώ και μερικούς μήνες τις συνολικές αποδοχές τους να μειώνονται. Οι περικοπές των αμοιβών- το «κούρεμα», όπως μπορεί να αποδοθεί αυτή η πολιτική που εξαπλώνεται στις επιχειρήσεις- ξεκίνησαν από τα μπόνους που πέρυσι περιορίστηκαν ως και 50% και εφέτος βαίνουν στην τελική κατάργηση.

Οσο η κρίση βαθαίνει και οι επιχειρήσεις θέλουν να αποφύγουν τις απολύσεις, προχωρούν πλέον και σε μειώσεις των συμφωνηθέντων αποδοχών σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10% ως 20% για τα διευθυντικά τους στελέχη και τους υψηλόμισθους εργαζομένους.

Είναι προφανές ότι η «συνταγή» του ΔΝΤ για τη μείωση του κόστους παραγωγής με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν απαιτεί καμιά νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του 13ου και 14ουμισθού ή των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αφού οι επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται πλέον στις συνθήκες της αγοράς