ΛΟΝΔΙΝΟ Πολιτική χειραγώγηση της διεθνούς Δικαιοσύνης διαπιστώνει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία αναφέρει ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταχειρίζονται τη θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλα όργανα για να μπλοκάρουν ψηφίσματα. Παράλληλα όμως η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο αποκαλεί το 2009 «έτος-σταθμό για τη διεθνή Δικαιοσύνη» επειδή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΙCC) της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.
Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρει η 300 και πλέον σελίδων έκθεση, η οποία έχει χωριστά κεφάλαια για 159 χώρες, είναι τα εξής: η αμερικανική και ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατάφεραν να προστατεύσουν το Ισραήλ από το να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε πέρυ σι κατά την επίθεση στη Γάζα· οι σύμμαχοι της Σρι Λάνκα που συμμετέχουν στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απάλλαξαν τη χώρα από τις ευθύνες για τον θάνατο τουλάχιστον 7.000 αμάχων στον περυσινό εμφύλιο με τους Ταμίλ, υιοθετώντας ψήφισμα που τόνιζε ότι ο πόλεμος αποτελούσε «εσωτερικό ζήτημα». «Σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα της διεθνούς Δικαιοσύνης αλλά οι κυβερνήσεις είτε θεωρούν εαυτούς υπεράνω νόμου, αρνούμενες για παράδειγμα να επικυρώσουν την ιδρυτική συνθήκη του ΙCC, είτε προστατεύουν τους συμμάχους τους όταν καλούνται να λογοδοτήσουν» δήλωσε ο προσωρινός γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κλάουντιο Κορντόν . Ωστόσο το ένταλμα εναντίον του Αλ Μπασίρ θεωρείται μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι ο μόνος εν ενεργεία ηγέτης που παραπέμπεται στο ΙCC.
Η έκθεση αναφέρει την άρνηση της Αφρικανικής Ενωσης να συμμορφωθεί με το ένταλμα του ΙCCμε εξαίρεση τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα- ως παραδείγματα κυβερνήσεων που βάζουν την πολιτική πάνω από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Κορντόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν κάποτε μέλη του ΙCC, τονίζοντας ότι η Διεθνής Αμνηστία τρέφει ελπίδες ύστερα από τις απερίφραστες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υποχρέωσης λογοδοσίας. Επέκρινε όμως τον αμερικανό πρόεδρο επειδή δεν έκλεισε τη φυλακή του Γκουαντάναμο εντός της προθεσμίας που είχε ανακοινώσει, ενώ δεν υπάρχει κανένα δείγμα ότι θα λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν βασανιστήρια στη βάση των ΗΠΑ στην Κούβα.