ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Ποιος είναι ο πιο διάσημος κινηματογραφικός αστέρας; Το μυαλό μας πηγαίνει στους «συνήθεις υπόπτους» ( Μπραντ Πιτ, Τομ Κρουζ, Τζόνι Ντεπ ), αλλά με βάση το αμερικανικό περιοδικό «Νewsweek» τον τίτλο κατέχει ο σταρ του Μπόλιγουντ Σαρούκ Καν.

Στην πατρίδα του την Ινδία είναι το νέο είδωλο εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι ινδοί πολιτικοί, με πρώτη την πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι, δεν χαρίζουν πλέον στους ξένους επισκέπτες ομοιώματα ζώων, όπως συνήθιζαν στο παρελθόν, αλλά DVD με τον Καν. Για τους θαυμαστές του ο Καν αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει… Θεός, και μάλιστα επί της Γης. Τον περιμένουν ώρες ολόκληρες μέσα στη ζέστη με την ελπίδα ότι θα τον δουν από κοντά και θα τον αγγίξουν. Πετούν λουλούδια στις οθόνες των κινηματογράφων μόλις εμφανίζεται- όχι αυτοπροσώπως, αλλά μέσα από την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί.

Εχοντας κατακτήσει το Μπόλιγουντ, ο Σαρούκ Καν επιχειρεί τώρα το μεγάλο άλμα προς το παγκόσμιο κοινό. Πρωταγωνιστεί σε μια ινδική ταινία που έχει προδιαγραφές για να γίνει επιτυχία στη Δύση, όπου υποδύεται έναν αυτιστικό που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το φιλμ «Μy Νame is Κhan» («Το όνομά μου είναι Καν») γυρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα περνάει, με την «κλασική συνταγή» του μελό, το απλοϊκό μήνυμα ότι «όλοι οι μουσουλμάνοι είναι καλοί». Εχει αρχίσει να προβάλλεται στην Ευρώπη. Στη Γαλλία πάντως τα πρώτα σχόλια δεν ήταν θετικά. Η πρεμιέρα συνέπεσε με τις αντιδράσεις εναντίον του Καν εκ μέρους οργανώσεων φανατικών ινδουιστών, μια και ο ίδιος, ως μουσουλμάνος, έχει πάρει θέση υπέρ του Πακιστάν, του «παραδοσιακού» εχθρού της Ινδίας. Και ο κριτικός του «Μοnde» της έβαλε ένα αστέρι στα τρία.

Πού οφείλεται η επιτυχία του ινδού σουπερστάρ; Είναι… μεταφυσική, ισχυρίζεται η βιογράφος του Ανουπάμα Τσόπρα. «Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο πανί, είναι δύσκολο να κοιτάξεις αλλού. Ακόμη και η κάμερα υποτάσσεται» γράφει. «Ο μαγνητισμός που εκπέμπει ο Καν προέρχεται από το χαμόγελό του και από την ενέργειά του, που ξεχειλίζει».

Ο 44χρονος Σαρούκ Καν έχει παίξει σε περισσότερες από 60 ταινίες. Είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του Μπόλιγουντ, της γιγαντιαίας κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ινδίας, με τεράστιο κοινό σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και εσχάτως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Είναι παραγωγός των ταινιών του, παρουσιαστής σε τηλεοπτικά παιχνίδια, όπως το «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;», και ιδιοκτήτης της ομάδας κρίκετ της Καλκούτας. Είναι επίσης το «πρόσωπο» πολλών εταιρειών, καθώς η παρουσία του στις διαφημίσεις είναι αρκετή για να απογειώσει τις πωλήσεις των προϊόντων.