Λονδίνο

Η διάσημη Βρετανίδα μπαλαρίνα Μαργκότ Φοντέιν ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, αποκαλύπτουν κυβερνητικά αρχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στο Λονδίνο. Τη συνωμοσία κατά της πακιστανικής κυβέρνησης υποστήριζε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Η Φοντέιν, η οποία πέθανε το 1991, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες που πέρασαν ποτέ από τη σκηνή του κλασικού μπαλέτου και είχε συνεργαστεί στενά με τον επίσης διάσημο Ρώσο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγεφ.

Βάσει των εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Φοντέιν είχε συλληφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο του 1959 στον Παναμά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ο Παναμέζος σύζυγός της με τη βοήθεια 125 Κουβανών επαναστατών.

Η συμμετοχή της στην απόπειρα δεν είχε μέχρι σήμερα αποδειχθεί.

Ωστόσο τα βρετανικά αρχεία που δημοσιεύονται την Παρασκευή αναφέρονται σε μία συνομιλία που είχε η χορεύτρια μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Προφιούμο. Σε αυτήν η Φοντέιν ομολογεί ότι συνάντησε τον Κάστρο, μαζί με τον σύζυγό της, και ότι μετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η Μαργκότ Φοντέιν μου επιβεβαίωσε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Κούβα, τον Ιανουάριο [1959], ο Φιντέλ Κάστρο υποσχέθηκε στον σύζυγό της να τον βοηθήσει στις απόπειρές του για την ανατροπή του καθεστώτος του Παναμά» δηλώνει ο Προφιούμο σε έναν απολογισμό της συνομιλίας που είχε με τη διάσημη μπαλαρίνα.

«Ήταν βέβαιη ότι η βοήθεια αυτή περιελάμβανε όπλα και άνδρες […] Επιβεβαίωσε ότι ο Κάστρο υποστήριζε το πραξικόπημα. Μου άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση ήταν ευρεία, αλλά χάλασε την τελευταία στιγμή» προσθέτει ο Προφιούμο.

Σε εσωτερικό μνημόνιο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει η εισήγηση να μην αποκαλυφθούν οι σχέσεις του Κάστρο με την απόπειρα πραξικοπήματος.