Το μετοχικό παιχνίδι για την ΠΑΕ Ολυμπιακός άνοιξε χθες και επισήμως. Ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, ανταποκρινόμενος στην πρό(σ)κληση των Ερυθρολεύκων κατέθεσε έγγραφη πρόταση προς τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη για την είσοδό του στην ΠΑΕ. Η επιστολή έφτασε το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για να προωθηθεί στο σπίτι του προέδρου της, προκειμένου να εξεταστεί από τον κ. Κόκκαλη.

Μολονότι το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής δεν θα μπορούσε να διαρρεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τέσσερις βασικοί άξονες που αναφέρονται στην πρώτη επίσημη πρόταση για την επόμενη ημέρα της ΠΑΕ, που- συμπτωματικά- έφτασε στα χέρια του κ. Κόκκαλη χθες, ημέρα των 71ων γενεθλίων του (27 Μαΐου 1939).

1. Το σημαντικότερο είναι ότι ο άλλοτε βασικός χρηματοδότης του τμήματος βόλεϊ του Ολυμπιακού καλεί τον πρόεδρο της ΠΑΕ να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κοινό πεδίο για την είσοδό του στην ΠΑΕ.

2. Φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως ο εφοπλιστής είναι διατεθειμένος να καταβάλει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ σε μια διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

3. Στην επιστολή τονίζεται ότι ο κ. Μαρινάκης δίνει 2 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ, καταβάλλοντας ουσιαστικά το τίμημα του συμβολαίου του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε ή (όπως δήλωσε προχθές ο ίδιος) κάποιου άλλου αναγνωρισμένου και με επιτυχίες τεχνικού.

4. Ο κ. Μαρινάκης προτείνει να αποκτήσει το 50% της «Καραϊσκάκης ΑΕ» αντί του ποσού των 10 εκατ. ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το άλλο 50% της συγκεκριμένης εταιρείας έχει αποκτηθεί από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αντί του ποσού των 15 εκατ. ευρώ).

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, η… μπάλα βρίσκεται και πάλι στο τερέν του κ. Κόκκαλη, ο οποίος έχοντας το 78,5% της ΠΑΕ Ολυμπιακός καθορίζει λογικά όλες τις εξελίξεις. Η χθεσινή θέση των Ερυθρολεύκων κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος με την προχθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ. «Εφτασε μια επιστολή από τον κ. Μαρινάκη στα γραφεία και εστάλη στο σπίτι του προέδρου. O κ. Κόκκαλης θα την εξετάσει, θα την αξιολογήσει και θα απαντήσει απευθείας στον κ. Μαρινάκη και όχι μέσω των ΜΜΕ» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Εως τις 14 Ιουνίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τότε, όπως έχει ενημερώσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα συνέλθει η ΓΣ των μετόχων με μοναδικό σκοπό την εκλογή νέου προέδρου (ανεξαρτήτως αν στο μεταξύ έχουν προκύψει ή όχι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ). Και μολονότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Κόκκαλης δεν είναι είναι ιδιαίτερα «ζεστός» για να υπάρξει νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προτιμώντας την απευθείας πώληση μετοχών στους ενδιαφερομένους (ακόμη και του συνόλου των μετοχών που έχει στην κατοχή του), όλα είναι ανοικτά. Αλλωστε ποιος πίστευε ότι μετά τη δυναμική πρώτη τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη το περασμένο Σάββατο υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο άνδρες;

«Κλειδί» στην υπόθεση μπορεί να αποδειχθούν νέες προτάσεις που ενδεχομένως να σταλούν προς τον κ. Κόκκαλη από άλλους ενδιαφερομένους. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι τα αφεντικά του μπασκετικού Ολυμπιακού κκ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θεωρούνται από τον νυν ηγέτη των Ερυθρολεύκων ιδανική περίπτωση για την επόμενη ημέρα (και) της ΠΑΕ.