Ραγδαία αυξήθηκαν οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων μέσα στον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με πέντε διαφορετικές έρευνες της Νομαρχίας Πειραιά, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν χθες από τον νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 8% μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ για τα εισαγόμενα προϊόντα η διαφορά τιμής από το τελωνείο ως και το κατάστημα αγγίζει το 451%. «Μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα,η μέση τιμή σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων αυξήθηκε πέραν της αύξησης του ΦΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας.

Οι τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε σουπερμάρκετ του Πειραιά, αναφορικά με 128 προϊόντα, φανέρωσαν υπέρογκες ανατιμήσεις σε μεγάλο αριθμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, αυξήσεις τιμών πέραν του ΦΠΑ, υπερκέρδη πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και ψεύτικες προσφορές. «Οι πολυεθνικές έχουν αναγάγει το τέχνασμα και την προωθητική ενέργεια σε επιστήμη. Δυστυχώς, απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές ο καταναλωτής είναι ουσιαστικά ανοχύρωτος» σχολίασε ο κ. Μίχας. Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, η οποία επικεντρώθηκε στη σύγκριση μεταξύ των τιμών σε σουπερμάρκετ της Ελλάδας και της Κύπρου, φανέρωσαν ότι το 75% των ίδιων προϊόντων πωλούνται στη χώρα μας ακριβότερα κατά 6,35%- 63,79%.

* Ο κ. Β.Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι οι μισθοί και οι τιμές είναι μεγέθη απολύτως συνδεδεμένα, ο αποπληθωρισμός των τιμών, δυστυχώς, δεν μπορεί να ακολουθήσει τον αποπληθωρισμό των μισθών, αφού ο φορολογικός πληθωρισμός δεν μας το επιτρέπει». Και επανέφερε τη θέση της Συνομοσπονδίας για «μία τιμή, φθηνή τιμή».