Είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό και εθεωρείτο επί έτη… γυναικεία υπόθεση. Και αυτό διότι η οξυτοκίνη, περί ης ο λόγος, εκλύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και της γέννας. Μελέτες έδειξαν ωστόσο ότι η συγκεκριμένη ορμόνη έχει ισχυρή παρουσία και στον ανδρικό εγκέφαλο, και μάλιστα ανευρίσκεται σε περιοχές που συνδέονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και την κοινωνική ανταμοιβή. Με βάση αυτή τη γνώση ειδικοί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βloorview στο Τορόντο του Καναδά, με επικεφαλής την ελληνίδα παιδονευρολόγο, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο κυρία Ευδοκία Αναγνώστου , αποφάσισαν να μελετήσουν τη δράση της οξυτοκίνης ενάντια σε μια αναπτυξιακή διαταραχή που αποτελεί κυρίως… ανδρική υπόθεση, τον αυτισμό. Και όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας, τα οποία παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες η κυρία Αναγνώστου κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τον αυτισμό στη Φιλαδέλφεια, οι ερευνητές έκαναν καλά που έλαβαν αυτή την απόφαση.

Η κυρία Αναγνώστου αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ότι μελέτες των τελευταίων 10 ετών που διεξήχθησαν σε αρσενικά πειραματόζωα είχαν δείξει πως, όταν αποσιωπηθεί ένα γονίδιο που συνδέεται με τον υποδοχέα της οξυτοκίνης, τότε τα ζώα εμφανίζουν απώλεια σε ό,τι αφορά την κοινωνική λειτουργικότητα και την κοινωνική μάθηση.

Ετσι φάνηκε ότι θα άξιζε τον κόπο να μελετηθεί η οξυτοκίνη και στον άνθρωπο. Οι πρώτες μελέτες που διεξήχθησαν αφορούσαν άτομα χωρίς αυτισμό και, όπως προέκυψε, η χορήγηση της ορμόνης προσέφερε στους υγιείς εθελοντές καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.

Με δεδομένο ότι η οξυτοκίνη έδειχνε να «ανοίγει» τους ανθρώπους, καθώς και ότι ο αυτισμός έχει την κοινωνική απομόνωση ως κύριο χαρακτηριστικό του, η ελληνίδα επιστήμονας και η ομάδα της μελέτησαν τη δράση της ορμόνης σε αυτιστικά άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και τα οποία αφορούσαν 20 ενηλίκους με αυτισμό, η χορήγηση της ορμόνης δύο φορές την ημέρα επί έξι εβδομάδες χάρισε στους ασθενείς καλύτερη κοινωνική λειτουργικότητα, μείωση των χαρακτηριστικών επαναλαμβανόμενων κινήσεων του αυτισμού και καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούλιο νέα μεγαλύτερη μελέτη σε 75 παιδιά με αυτισμό.

«Σε κάθε περίπτωσηη οξυτοκίνη είναι η πρώτη υποψήφια θεραπεία που δείχνει να βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των συγκεκριμένων ασθενών» λέει η κυρία Αναγνώστου και συμπληρώνει: «Οι συμβατικές θεραπείες για τον αυτισμό το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την επιθετικότητα και το άγχος των ασθενών, ενώ άλλες πειραματικές θεραπείες δείχνουν να προσφέρουν βελτίωση μόνο στο πεδίο της μάθησης».