«Αποκαταστάθηκε» η κυβερνητική πλειοψηφία των 160 βουλευτών μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» και από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που διαγράφηκαν από την ΚΟ του ΠαΣοΚ όταν ψήφισαν «παρών» για το νομοσχέδιο εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ και ΕΚΤ. Ετσι χθες, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι κκ. Ι. Δημαράς , Β. Οικονόμου και η κυρία Σοφία Σακοράφα υπερψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, που συγκέντρωσε 160 ψήφους έναντι 124 «κατά» και ενός «παρών» (της επίσης ανεξάρτητης βουλευτού κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς , το κόμμα του οποίου καταψήφισε τον «Καλλικράτη», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «μοναδικό μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την προωθεί με «στρεβλό τρόπο».

«Και εννοώ με τη λέξη “στρεβλό” ότι επιπλέον οργίασε και η κομματική κοπτορραπτική. Το ακούσατε- και το ακούσατε σε ήχους δυνατών ντεσιμπέλ- από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής» ανέφερε ο κ. Σαμαράς σε σχέση με την προχθεσινή σύγκρουση του κ. Φ. Πετσάλνικου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση με αφορμή τις προωθούμενες συνενώσεις δήμων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μια ενιαία λογική για τη μετάθεση αρμοδιοτήτων και εξουσιών από το κέντρο στην περιφέρεια», καθώς και ότι «δεν δίνονται οι απαραίτητοι πόροι στους νέους δήμους». Οπως είπε «οι συνενώσεις δεν είναι το “φάρμακο” στην περίπτωσή μας, καθώς αν ενώσεις κάτι προβληματικό με κάτι επίσης προβληματικό δεν προκύπτει κάτι “υγιές” και λειτουργικό».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα στραβό, αρνητικό και λαθεμένο για τον τόπο και τον λαό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και ένα σαφώς αρνητικό αντιπολιτευτικό παρόν», ενώ χαρακτήρισε τη διοικητική μεταρρύθμιση «εγχείρημα που συνιστά μια συνολική επαναθεμελίωση της λειτουργίας των δήμων με την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης».

Οσον αφορά τις πιέσεις που ασκούνται από πολλούς βουλευτές για αλλαγές, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «οι αλλαγές που έχουν προταθεί είναι πάρα πολλές και το κυριότερο είναι ότι αυτές οι αλλαγές, που προήλθαν από βουλευτές, είναι προτάσεις που σε καμία περίπτωση δεν συνθέτουν μια ενιαία λογική». «Κάναμε μια προσπάθεια να τετραγωνίσουμε τον κύκλο» πρόσθεσε λέγοντας ότι «είπαμε πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά είπε ότι «δεν ανέπτυξα κανένα επιχείρημα για κομματική κοπτορραπτική» και επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα που διατύπωσε για τις δυσκολίες του εγχειρήματος είπε ότι «η δύναμη κατά την άποψή μου στην πολιτική είναι να ακούσουμε με σοβαρότητα, να σκύψουμε πάνω σε αυτά και αν υπάρχουν μερικά λάθη να τα διορθώσουμε», εμμένοντας έτσι επί της ουσίας στην κριτική που άσκησε.