Η κατακραυγή της κοινής γνώμης μετά την κυνική ομολογία του κ. Τ. Μαντέλη για την «προεκλογική δωρεά», όπως τη χαρακτήρισε, της Siemens, συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, αφύπνισε χθες κυβέρνηση, Δικαιοσύνη και Βουλή και οδήγησε στη λήψη μέτρων εναντίον του πρώην υπουργού. Οι φήμες ότι ο κ. Μαντέλης ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν κινητοποίησαν τη Δικαιοσύνη, η οποία προσωποποίησε την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί στο παρελθόν κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της Siemens, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της παραγραφής και ο πρώην υπουργός να παραπεμφθεί για τον χρηματισμό που ομολόγησε.

Ταυτόχρονα η ομολογία του κ. Μαντέλη προκάλεσε πολιτική θύελλα στο πολιτικό σκηνικό και στα κόμματα που αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή ως την τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν ότι είναι αποφασισμένα να συγκρουστούν μετωπικά με κάθε φαινόμενο διαφθοράς και να επιβάλουν τιμωρία στους ενόχους και κάθαρση στο πολιτικό σύστημα.

Ο ίδιος ο κ. Μαντέλης παρέμενε χθες στην Αθήνα υπογραμμίζοντας ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης εφόσον κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Οπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», εμφανίστηκε αρχικώς κυνικός στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αλλά στη συνέχεια λύγισε και ζήτησε βουρκωμένος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και να δημευθούν οι καταθέσεις του, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο οι Αρχές. Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος δήλωσε «θλίψη» για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται τώρα ότι υπήρξαν στις κυβερνήσεις της περιόδου 1996-2004.