Τηδήμευση των περιουσιακών στοιχείων του Τάσου Μαντέλη μέχρι του ποσού της «προεκλογικής χορηγίας», που παραδέχτηκε ότι έλαβε από τη Siemens, ζητά η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και βουλευτών, που συνεδρίασε στη Βουλή. Επίσης, αποφάσισε το άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, μετά την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Ήδη, η εξεταστική επιτροπή έχει δώσει εντολή για δέσμευση του λογαριασμού, όπου μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα από τις 200.000 μάρκα που είχε λάβει ο κ. Μαντέλης.

Η επιτροπή, ακόμη, αποφάσισε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ’ ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

Ο έλεγχος, που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής, θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990, με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων.

Η παραγγελία για δήμευση της περιουσίας του κ. Μαντέλη θα αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρένα Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημοσθένης Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.