Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που ταξιδεύουν προς τη ζώνη Σένγκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, τόνισε ότι οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν με βιομετρικά διαβατήρια, όταν η πρόταση της Κομισιόν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ωστόσο, η Σουηδέζα επίτροπος υπογράμμισε ότι τόσο τα Τίρανα, όσο και το Σαράγεβο οφείλουν να σεβαστούν τα προαπαιτούμενα κριτήρια σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί.

«Γνωρίζω πόσο σημαντική είναι για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης η δυνατότητα μετακίνησης χωρίς βίζα», ανέφερε η Σ.Μάλμστρομ και πρόσθεσε ότι η παροχή καθεστώτος μετακίνησης χωρίς την υποχρέωση βίζας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που ακολουθεί η ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Τόνισε, επίσης, ότι την οριστική απόφαση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, θα τη λάβουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είμαι βέβαιη ότι και οι δύο χώρες, οι οποίες έχουν ήδη σημειώσει ιδιαιτέρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τα τελευταία κριτήρια, ούτως ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να ανάψουν το οριστικό ‘πράσινο φως’, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Σουηδέζα επίτροπος, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση από το καθεστώς βίζας συνοδεύεται από υπεύθυνες πολιτικές.

Καταλήγοντας, κάλεσε τις Αρχές της Αλβανίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους πολίτες τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς μετακινήσεων χωρίς την υποχρέωση βίζας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλο ιστορικό επίτευγμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την απελευθέρωση καθεστώτος βίζας για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.

Στη Συνθήκη του Σένγκεν μετέχουν 25 χώρες της ΕΕ (εξαιρούνται η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία), η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία.