Το Ισραήλ, για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια, θα δώσει από αύριο Παρασκευή στην κυκλοφορία για τους Παλαιστίνιους ένα δρόμο κλειδί στη Δυτική Οχθη, ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η οδός με αριθμό 443, που βρίσκεται βόρεια του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ,συνδέει αρκετά χωριά στο δυτικό τομέα της Δυτικής Οχθης με τη Ραμάλα. Οι ισραηλινές αρχές τον έκλεισαν για τα αυτοκίνητα των Παλαιστινίων το 2002 ύστερα από μία σειρά επιθέσεων από ενόπλους Παλαιστίνιους εναντίον ισραηλινών οδηγών.

Οι Παλαιστίνιοι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν μικρούς παρακαμπτήριους δρόμους για να μεταβούν από το ένα χωριό στο άλλο κατά μήκος του δρόμου, όμως η πρόσβαση στη Ραμάλα θα είναι εφικτή μόνο μέσω κάποιων μικρών παρακαμπτήριων δρόμων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός έστησε ένα νέο οδόφραγμα εμποδίζοντας την είσοδο στην πόλη, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Παλαιστίνιοι της περιοχής ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν για το μερικό άνοιγμα που θεωρούν ανεπαρκές και θα σχηματίσουν ουρά από αυτοκίνητα που
θα κατευθυνθεί προς το νέο οδόφραφμα νότια της Ραμάλα, αύριο το απόγευμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2009 κήρυξε παράνομο το γενικό κλείσιμο του δρόμου για τους Παλαιστίνιους.