Γραπτές εγγυήσεις για εκταμίευση ποσού ως 220 εκατ. ευρώ προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνεδριάζει σήμερα στη Μάλτα προκειμένου να δώσει το οριστικό «ΟΚ» για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στον Βόλο και στη Λάρισα. Το ποσό αυτό αφορά το συνολικό κόστος των Αγώνων στο οποίο όμως περιλαμβάνονται τα 150 εκατ. ευρώ για τα δύο Μεσογειακά Χωριά (σε Βόλο και Λάρισα) που θα κατασκευαστούν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και θα χρησιμοποιηθούν μετά για εργατικές κατοικίες. Για το ποσό αυτό η γραπτή εγγύηση προέρχεται από τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος συνεργάστηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη και την έχει ήδη αποστείλει στη ΔΕΜΑ. Για το υπόλοιπο ποσό ύψους 68 εκατ. ευρώ που αφορά τα έξοδα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον προϋπολογισμό της οργανωτικής επιτροπής εγγυήθηκε με επιστολή του ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.

Το μήνυμα πάντως που στάλθηκε από την ελληνική πλευρά προς την ηγεσία της ΔΕΜΑ είναι αυστηρό και λέει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε υπέρβαση του προϋπολογισμού όσες πιέσεις και να ασκηθούν. Αν οι παράγοντες της ΔΕΜΑ θέλουν να αυξήσουν κάπου τους προϋπολογισμούς τότε θα υπάρξουν αντίστοιχες μειώσεις στη δική τους εξυπηρέτηση, στα business class αεροπορικά εισιτήρια και στα έξοδα διαμονής τους. Οι Μεσογειακοί μπορούν να γίνουν με συνεργασία και όχι με αντιπαλότητα».

Με την παροχή γραπτών εγγυήσεων ολοκληρώθηκαν οι απαντήσεις που όφειλε η ελληνική πλευρά προς τη ΔΕΜΑ η οποία έλαβε πριν από δέκα ημέρες από την οργανωτική επιτροπή των Μεσογειακών το νέο «πακέτο» χρονοδιαγραμμάτων, οργανογραμμάτων και σχεδιασμού μετά την αναγκαστική λόγω οικονομικής κρίσης μείωση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων «κόπηκε» η κατασκευή νέου κλειστού στη Λάρισα για τους αγώνες του χάντμπολ που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στην Καρδίτσα, ενώ η κωπηλασία μετά την ακύρωση της λύσης της λίμνης Κάρλας προτείνεται να διεξαχθεί είτε στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ή στον θαλάσσιο χώρο λίγο έξω από το λιμάνι του Βόλου. Οπως δήλωσε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής «πήραμε το μήνυμα από τη ΔΕΜΑ ότι οι απαντήσεις που έλαβε όσον αφορά τον σχεδιασμό την καλύπτουν». Επιπλέον η Ελλάδα κατέβαλε στη ΔΕΜΑ πριν από λίγες ημέρες τη δεύτερη δόση (300.000 δολάρια) από το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλει ως διοργανώτρια των Μεσογειακών.

Π άντως το γεγονός ότι η ΔΕΜΑ απαιτούσε ως την τελευταία στιγμή γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση θεωρήθηκε υπερβολικό με δεδομένο ότι υπήρχε τόσο η πρόσφατη δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θόδωρου Πάγκαλου για τη στήριξη στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 όσο και η εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης στον φάκελο της υποψηφιότητας. «Ούτε ο Σάμαρανκ και ο Ρογκ δεν είχαν ζητήσει γραπτές εγγυήσεις» σχολίαζε με νόημα παράγοντας με εμπλοκή στην «Αθήνα 2004» και απέδιδε την απαίτηση σε προσωπική υπερβολή του αλγερινού προέδρου της ΔΕΜΑ κ. Αμάρ Αντάντι. Σημειώνεται ότι γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ είναι ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.