Oι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν είναι αισιόδοξοι για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα λειτουργεί σε μια συνεχή αναταραχή. Στα πηγαδάκια που σχηματίζονται στη Βουλή τα σενάρια που ακούγονται είναι απαισιόδοξα. Αλλοι προβλέπουν σύντομα περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, άλλοι αναδιαπραγμάτευση του χρέους και όλοι πιστεύουν ότι οδεύουν σε αδιέξοδο. Στην κατήφεια συμβάλλει και το κλίμα έξω από τη Βουλή. Σχεδόν καθημερινά διαδηλωτές κατεδαφίζουν με τα συνθήματά τους το σύστημα της Μεταπολίτευσης: από «κλέφτες» οι 300… προβιβάστηκαν τελευταίως σε «χούντα». Αυτό τους φώναζαν χθες οι συγκεντρωμένοι στη Βασ. Σοφίας, εννοώντας ότι λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να ακούν κανέναν. Το κλίμα που δημιουργήθηκε με το Ασφαλιστικό, ο καβγάς των κ.κ. Φ. Πετσάλνικου και Ι. Ραγκούση με αφορμή τον «Καλλικράτη», σε μια στιγμή που οι διάδρομοι και το καφενείο ήταν γεμάτοι από διαμαρτυρόμενους δημάρχους και νομάρχες, οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens βάρυναν πολύ την ατμόσφαιρα.

«Δεν έχουμε μια πυξίδα. Προς τα πού πάμε, ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι μας για να στηρίξουμε την κυβέρνηση;» έλεγε βουλευτής του στενού παπανδρεϊκού πυρήνα. Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί ανασχηματισμού υποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από προβλέψεις για τις εκλογές, οι οποίες τοποθετούνται είτε τον Νοέμβριο είτε εντός του 2011.

Ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Χρ. Παπουτσής και η διευθύντρια της ομάδας κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη προσπαθούν να ισορροπήσουν το σκάφος, με συνεχείς ενημερώσεις των βουλευτών και με αυστηρή τήρηση των προγραμματισμένων συνεδριάσεων των ΚΤΕ και των προέδρων των επιτροπών. Αλλά, όπως επισημαίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός, αυτό δεν αρκεί: «Το κλίμα δεν φτιάχνεται μέσα από τη Βουλή, όταν ο γενικός πολιτικός περίγυρος δεν βοηθά» λέει.

Μια μεγάλη ομάδα βουλευτών από διάφορες τάσεις, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ τους, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η «επιχείρηση επικοινωνία» για το Ασφαλιστικό, οι αλλαγές στο κράτος και η διαφάνεια αποτελούν ένα αδύναμο φράγμα. Οσο δεν βελτιώνεται η οικονομική απόδοση της κυβέρνησης τόσο θα αναγκαζόμαστε να πετσοκόβουμε συντάξεις, λένε. «Δεν μπορεί να ανακοινώνουμε μια πολιτική και έπειτα να καθυστερούμε να την εφαρμόσουμε και να την ακυρώνουμε» σημειώνουν. Οι βουλευτές αυτοί πιέζουν για ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

Επίσης προβληματίζονται για τις συνέπειες της κατάθεσης του κ. Μαντέλη, καθώς ένας πολιτικός ομολόγησε τον χρηματισμό που όλοι υποψιάζονταν. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους βουλευτές της που συμμετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές να μην καλύψουν κανέναν αλλά και να μην αδικήσουν κανέναν. «Αν δεν έλθει όλη η αλήθεια στο φως για τα μεγάλα σκάνδαλα δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού συστήματος, που σήμερα έχει φθάσει στο χαμηλότερο σημείο» επισημαίνει ο κ. Παπουτσής.