Αν το πρώτο διάστημα του 2010 αναζητούσε κάποιος την τύχη του στα χρηματιστήρια, τότε θα έπρεπε πάση θυσία να είχε αποφύγει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο (παρά τη χθεσινή του αντίδραση που ήταν απόρροια και της αναδιάρθρωσης των δεικτών της ΜSCΙ) σημειώνει εφέτος τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο (-30%). Αν όμως «στοιχημάτιζε» από τις ανεπτυγμένες αγορές στις δανέζικες μετοχές και από τις αναδυόμενες, στις περιθωριακές αγορές της Εσθονίας, της Ουκρανίας, της Νιγηρίας, της Γκάνας, της Σερβίας και του Μπανγκλαντές, θα σημείωνε κέρδη απο 25% ως και 55%.

Οσο πάντως το περιβάλλον δεν είναι ξεκάθαρο, οι επενδυτές ψάχνουν αποδόσεις σε όλο και πιο περιθωριακές αγορές, οι οποίες παραμένουν σήμερα στην άκρη του επενδυτικού χάρτη. Η ΒlackRock π.χ. πιστεύει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευκαιρίες πέρα από τις οικείες αγορές όπως π.χ. της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας (των αποκαλουμένων ΒRΙC), καθώς υπάρχουν άλλες 18 αναδυόμενες αγορές και, επιπλέον, 25 λιγότερο αναπτυγμένες αναδυόμενες αγορές (frontier markets), οι οποίες ως σήμερα δεν έχουν τραβήξει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η Σαουδική Αραβία π.χ. αποτελεί, όπως εκτιμά, μια ανεξερεύνητη επενδυτική ευκαιρία. Επωφελείται από την ύπαρξη ενός ηλικιακά νέου πληθυσμού, ο οποίος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, καθώς επίσης και από ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές. Παρ΄ όλα αυτά οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν με μόλις 0,5% στον τζίρο του τοπικού χρηματιστηρίου, κάτι που δείχνει και τα μελλοντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Η Νότια Κορέα διαθέτει μια εύρωστη εθνική οικονομία, η οποία το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφάνισε ανάπτυξη 7,8%, διαθέτοντας εταιρείες παγκόσμιου επιπέδου, όπως η Ηyundai Μotors και η Samsung Εlectronics, ενώ δείχνει πως είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις ισχυρές εξαγωγές και να κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια στις παγκόσμιες αγορές.

Το Κατάρ αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ υψηλότερο του αντίστοιχου της Κίνας και έχει ηγετική θέση στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG). Με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου κατέχει το 14% των παγκόσμιων διαθεσίμων φυσικού αερίου.

Ετσι, οι επενδυτές ίσως θα πρέπει ενίοτε να στρέφουν το βλέμμα τους και σε ορισμένα κρυμμένα «διαμάντια», όπως θεωρούνται οι παραπάνω αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν τα ίδια ή και καλύτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά με τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, προσφέροντας όμως ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

mantik@tovima.gr