Πάτησε «γκάζι» το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών κλεισίματος, ολοκληρώνοντας με εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη της αγοράς ξανά κοντά στις 1.600 μονάδες.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας το κλίμα ήταν νευρικό, καθώς η αρχική άνοδος δεν διατηρήθηκε, με τους δείκτες να εναλλάσσονται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση. Μάλιστα στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης το ΧΑ έδειχνε αδυναμία να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές που ενισχύονταν σημαντικά.
Τελικώς, ύστερα από πολλές διακυμάνσεις στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης η άνοδος σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης επανέφερε τα «χαμόγελα» στην επενδυτική κοινότητα. Την αγορά βοήθησε και το «δυνατό» άνοιγμα στη Wall Street, που ξεκίνησε με επίσης σημαντική άνοδο.
Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, αφού πραγματοποίησε χαμηλό στις 1.528 μονάδες, έκλεισε τελικά στο υψηλό ημέρας των 1.585,75 μονάδων με κέρδη 2,98%. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου σημειώθηκε στο τέλος, ξεπερνώντας για πρώτη φορά έπειτα από πολλές ημέρες τα 300 εκατ. ευρώ. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,76%, ο FΤSΕ-40 της μεσαίας κατά 1,22% και ο Small Cap της μικρής κατά 1,07%.
Παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη, οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν με απώλειες. Συγκεκριμένα, από τους 229 τίτλους που έκαναν πράξη, οι 86 ενισχύθηκαν έναντι 95 που υποχώρησαν και 48 που παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο τα υψηλότερα κέρδη είχαν η Υγεία, τα τρόφιμα, οι τράπεζες και οι κατασκευές. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, το εμπόριο και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Πάντως, παρά την άνοδο και την αποκλιμάκωση των πιέσεων στους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. Οπως τονίζουν, οι επενδυτές παραμένουν και θα παραμείνουν για αρκετό καιρό επιφυλακτικοί και δύσπιστοι, όπως καταδεικνύουν τα επίπεδα των spreads και οι τιμές των πιστωτικών παραγώγων, καθώς δεν είναι σίγουροι για το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ αναρωτιούνται ακόμη για το αν θα μπορέσει να υλοποιήσει πιστά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως επίσης αν η επιτυχής εφαρμογή αυτού θα αποδειχθεί τελικά επαρκής.
Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Με άνοδο 5,58% στα 10,60 ευρώ έκλεισε ο τίτλος, μετά το πέρας των δημοπρασιών, επίπεδα που απετέλεσαν και το υψηλό ημέρας. Αρκετοί ήταν οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στη μετοχή τις προηγούμενες ημέρες στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 10 ευρώ, προσδοκώντας σε μια αντίδρασή της, έστω και τεχνική.
* ΔΕΗ: Δεν ακολούθησε την υπόλοιπη αγορά η ενεργειακή μετοχή, η οποία έκλεισε με πτώση 1,49% στα 11,91 ευρώ. Πάντως μέσα στην ημέρα βρέθηκε ως και τα 12,30 ευρώ. Συνολικά άλλαξαν χέρια περισσότερες από 1 εκατομμύρια μετοχές, διαμορφώνοντας τον όγκο των συναλλαγών σε υψηλό από τις 15 Μαΐου.