Ο προϋπολογισμός εξελίσσεται κανονικά και ότι το έλλειμμα μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Παρίσι, όπου ενημέρωσε τους ομόλογους του από τις χώρες του ΟΟΣΑ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Με ταχύτερο του σχεδιαζόμενου ρυθμού προχωρά -όπως είπε ο υπουργός- και υλοποίηση του μνημονίου που έχει υπογραφτεί με την τρόικα. Με βάση αυτά τα δεδομένα κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι δεν θα απαιτηθεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων.

Όπως έγινε γνωστό, επίκειται η υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών από την Ελλάδα που θα ενισχύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η πρώτη συμφωνία είναι η συμφωνία του ΟΟΣΑ με το Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα φορολογικής συνεργασίας την οποία η Ελλάδα θα επικυρώσει.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά ουσιαστικά σε ένα πακέτο τόσο διμερών όσο και πολυμερών συμβάσεων οι οποίες θα αφορούν την ανταλλαγή -ανάμεσα στην Ελλάδα και σειρά άλλες χώρες- πληροφοριών που σχετίζονται με την φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι οι συμφωνίες αυτές θα συμβάλλουν και αυτές ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικώς, απέκλεισε και πάλι οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους.