Τα μέτρα υπέρ του ευρώ που έλαβε η Ε.Ε. , υποστηρίζει η Γερμανία, θα οδηγήσουν σταδιακά σε αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό θα είναι δύσκολο έργο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου κυρίαςΑνγκελα Μέρκελ, κ. Κριστοφ Στίγκμανς, το να αποφασίσουμε σήμερα ότι για τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα αλλάξει ούτε κόμμα στις συνθήκες, σημαίνει ότι η Ευρώπη θα μείνει ένα παγωμένο σύστημα για να υπογραμμίσει ότι «εμείς η Γερμανία δεν το θέλουμε αυτό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να αντεπεξέλθει σε προκλήσεις όπως αυτές με την τρέχουσα κρίση στις αγορές.

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, σημειώνει το Associated Press, σε απάντηση σχολίων τoυ προέδρου της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι οι προσπάθειες να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες στο παρελθόν ήταν τραυματικές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτήρισε τον φημολογούμενο στόχο της Γερμανίας για αλλαγή της συνθήκης «αφελή» γιατί θα παρακινήσει και άλλες χώρες να προτείνουν αλλαγές.