Τη βούλησή τους να σφυρηλατήσουν σχέσεις ευρύτερης και πιο «εγκάρδιας» σινοαμερικανικής συνεργασίας σε οικονομικό και σε εμπορικό επίπεδο εξέφρασαν χθες στο Πεκίνο η Χίλαρι Κλίντον, ο Τίμοθι Γκάιτνερ και όλοι οι κινέζοι αξιωματούχοι τους οποίους συνάντησαν η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Πρόοδος στα δύο «καυτά» θέματα που σκιάζουν τις σχέσεις των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων της εποχής του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού δεν επετεύχθη.

Διότι και η πάγια σινοαμερικανική διαφορά που αφορά τον καθορισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η πρόσφατη διαφορά που προέκυψε με αφορμή την Κορέα παρέμειναν ως έχουν. «Ο παρών γύρος συνομιλιών που είχαμε, δεν έλυσε όλα τα προβλήματά μας αλλά παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε η κυρία Κλίντον έπειτα από το πέρας της δεύτερης ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου ΗΠΑ- Κίνας.

Συγκεκριμένα η Κίνα συμφώνησε να υιοθετήσει μια πολιτική τεχνολογικής ανάπτυξης που δεν θα θίγει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και άλλων τεχνολογικά προηγμένων κρατών της Δύσης και δεν θα δημιουργεί αβάστακτα για τις ΗΠΑ και τη Δύση συγκριτικά εμπορικά πλεονεκτήματα για τα κινεζικά προϊόντα. Η αμερικανική αποστολή εξέφρασε την επιφυλακτικότητά της για τις προθέσεις και κυρίως για τα αποτελέσματα που θα έχει η δέσμευση του Πεκίνου και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για περαιτέρω συνομιλίες στους επόμενους μήνες. Διότι αν σε κάτι συμφώνησαν απερίφραστα Αμερικανοί και Κινέζοι- και πρόκειται για εξόχως σημαντικό ζήτημα – είναι ότι «ο διάλογος θα αποτελέσει το ζωτικό εργαλείο για την άμβλυνση των εμπορικών διαφορών ΗΠΑ και Κίνας και για τη σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ό,τι αφορά το χρονίζον ζήτημα των συναλλαγματικών ελέγχων που ασκεί το Πεκίνο, ο ίδιος ο πρόεδρος Χου Ζιντάο υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Απέφυγε ωστόσο να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών και διευκρίνισε ότι το Πεκίνο θα καθορίσει τον βηματισμό των αλλαγών που θα γίνουν. Οι ΗΠΑ και άλλοι εμπορικοί εταίροι της Κίνας θεωρούν ότι η κυβέρνηση της χώρας κρατά υποτιμημένο το γουάν για να ευνοήσει τους εγχώριους εξαγωγείς και ζητούν από το Πεκίνο να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του νομίσματός του (από το 2008 οι Κινέζοι έχουν ουσιαστικά «παγώσει» την ισοτιμία γουάν- δολαρίου).

O ι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επίσης ήσσονος σημασίας συμφωνίες συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα, στο θέμα της ρύθμισης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι νέες οικονομικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις δύο χώρες θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» – η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και σε ρύπανση, ως γνωστόν. Ο Γκάιτνερ, τέλος, είπε ότι έλαβε την υπόσχεση από την κινεζική ηγεσία να διευκολύνει τη διείσδυση και τη δραστηριοποίηση αμερικανικών τεχνολογικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Οι αμφοτεροβαρείς εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών έχουν εκτινάξει στα ύψη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, η οποία είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος δανειστής της Ουάσιγκτον.