Νέα ποινική δίωξη ασκήθηκε χθες σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ασπίς Capital Παύλου Ψωμιάδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Β. Ιωαννίδης, ολοκληρώνοντας ένα μέρος από τη μεγάλη έρευνα που διενεργεί σε βάρος του Π. Ψωμιάδη και συνεργατών του, άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για το κακούργημα της απάτης κατ΄ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ. Ιωαννίδης άσκησε ποινική δίωξη και σε βάρος του οικονομικού διευθυντή της Ασπίς Capital Βασίλη Αδαμόπουλου για το κακούργημα της «απλής συνέργειας σε απάτη κατ΄ εξακολούθηση», που φέρεται να διέπραξε ως αυτουργός ο Π. Ψωμιάδης. Η υπόθεση, η οποία θα διερευνηθεί περαιτέρω από τακτικό ανακριτή, αφορά καταγγελίες 73 επενδυτών της Ασπίς Capital για εξαπάτησή τους από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η χθεσινή ποινική δίωξη αποτελεί μόνο την κορυφή του «παγόβουνου» σχετικά με αυτά που διερευνούν ο εισαγγελέας κ. Ιωαννίδης και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. « Το μεγαλύτερο μέρος του δικαστικού φακέλου και το πλήθος των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ο εισαγγελέας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας» σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι « σε βάρος του κ. Ψωμιάδη αναμένονται και άλλες διώξεις, ενώ δεν αποκλείεται ποινικές ευθύνες να αποδοθούν και σε μέλη της οικογένειάς του που είχαν ενεργό συμμετοχή στις εταιρείες συμφερόντων του ».

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Π. Ψωμιάδη έχει ήδη εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Η υπόθεση αυτή αφορά την εγγυητική επιστολή ύψους 505 εκατ. ευρώ που προσκόμισε ο Π. Ψωμιάδης στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τον Σεπτέμβριο του 2009 και η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστή. Συγκατηγορούμενος του Π. Ψωμιάδη στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το δικαστικό βούλευμα, είναι και ο καταζητούμενος συνεργάτης του Ανδρέας Λοΐζος.

Σημειωτέον ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών με δύο προσωρινές διαταγές του έχει διατάξει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Π. Ψωμιάδη, της συζύγου, της κόρης του και των εταιρειών συμφερόντων του. Οι προσωρινές διαταγές ισχύουν ως την εκδίκαση των κύριων αγωγών των ζημιωθέντων επενδυτών και αφορούν τα ποσά των 40 εκατ. ευρώ και των 15,5 εκατ. ευρώ τα οποία διεκδικούν οι ενάγοντες.