Oι φόβοι για μια εκτεταμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη που θα εκτροχιάσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία από τον δρόμο ανάκαμψης που έχει πάρει κυριάρχησαν χθες στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας νέες ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μετοχών και στο ευρώ προς όφελος κυρίως του χρυσού, η τιμή του οποίου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά. «Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία σχετίζεται με την αποκαλούμενη κρίση χρεών» ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας σε συνέδριο στη Βραζιλία.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο Στρος-Καν, αν και ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή κρίση χρεών να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, δεν «βλέπει» να προκύπτουν απειλές για το «ευρωσύστημα» , όπως χαρακτηριστικά το απεκάλεσε. Στη συνέχεια πάντως, όπως μετέδωσε το Dow Jones Νewswires, ο γάλλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην εκτίναξη της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές εκφράζοντας την άποψη ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις σταδιακά θα υποχωρήσουν. Από τη μακρινή Βραζιλία ο Στρος-Καν είχε έναν καλό λόγο να πει και για την Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα πετύχουν τους στόχους του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής». Νωρίτερα, αίσθηση είχαν προκαλέσει δηλώσεις αξιωματούχων (συμπεριλαμβανομένων του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτζ και του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ ) για τον κίνδυνο να εμπλακούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε μια πλειοδοσία μέτρων λιτότητας και περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας που θα απέφερε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, που θα κατέστελλε την αναπτυξιακή δυναμική, θα περιόριζε τη ροή του χρήματος, θα τίναζε στον αέρα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα καταδίκαζε τις οικονομίες σε χρόνια ύφεση και μαρασμό.
Οι ανησυχίες των αγορών εστιάστηκαν χθες και στο πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών, όχι τόσο λόγω της έκθεσής τους στη Λατινική Αμερική όσο λόγω της έκθεσής τους στην ισπανική αγορά ακινήτων. Το ΔΝΤ άλλωστε απεφάνθη ότι τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση της Μαδρίτης προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του τραπεζικού της συστήματος είναι πολύ αργά. Το σχόλιο αυτό έστειλε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στα ύψη και το ευρώ στα… Τάρταρα. Συγκεκριμένα, συμπίεσε το ευρωπαϊκό νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 έναντι του γεν και πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έναντι του δολαρίου (τα είχε «πιάσει» την περασμένη Τετάρτη). Συγκεκριμένα, στην αγορά της Νέας Υόρκης το ευρώ είχε υποχωρήσει χθες το απόγευμα στα 109,88 γεν και στα 1,2278 δολάρια, αφού νωρίτερα είχε πέσει ως τα 109,84 γεν και τα 1,2178 δολάρια.
Στις ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έπληξαν τις διεθνείς αγορές αναφέρθηκε χθες από το Πεκίνο και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, λέγοντας ότι θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διενεργήσουν stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΒC, ο Γκάιτνερ εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν τα stress tests στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στις αγορές. Ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη και το Βερολίνο, είπε τέλος ότι θα προτείνει παράλληλα σε «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» την υιοθέτηση νέων «προγραμμάτων αναζωογόνησης της οικονομίας».
Το ενδεχόμενο υποτροπής της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές- σε ποσοστό ξεπέρασε το 4%! Στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα η τιμή του αργού έφθασε να υποχωρεί ως τα 67,15 δολάρια το βαρέλι, προτού ανακάμψει στα 68,13 δολάρια το βαρέλι (2,08 δολάρια χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας) χάρη στην εντυπωσιακή τόνωση του ηθικού των αμερικανών καταναλωτών που ανακοινώθηκε- ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου μπρεντ) λίγο πριν από το κλείσιμο υποχωρούσε χθες στα 69,45 δολάρια το βαρέλι.
Αν μια αγορά ευνοείται από τις συγκυρίες, αυτή είναι η αγορά χρυσού. Χθες η τιμή του «ευγενούς μετάλλου» ξεπέρασε πάλι τα 1.200 δολάρια η ουγκιά και οι ειδικοί θεωρούν ότι σύντομα θα καταρρίψει το ρεκόρ των 1.249,40 δολαρίων στο οποίο είχε φθάσει στις 14 Μαΐου. Προβλέπουν, συγκεκριμένα, μια περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του χρυσού κατά… 26%! Και αυτό επειδή η ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα καταφέρουν να την καλύψουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού. Με άλλα λόγια, εφέτος θα καταγραφεί η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια και «ένταση» κούρσα χρυσού που έχει παρατηρηθεί «τουλάχιστον από το έτος 1920»…