Μέτρα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2012, για την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της χώρας, ενέκρινε την Τρίτη η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

«Τα μέτρα έχουν επίκεντρο τις περικοπές των δημοσίων δαπανών» ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Τα μέτρα έχουν διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,7% το 2012, ώστε η Ιταλία να πληροί το όριο που έχει θέσει η ΕΕ (3%).

Ο Τζιάνι Λέτα, κορυφαίος σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε προειδοποιήσει ότι θα λαμβάνονταν σκληρά μέτρα, τονίζοντας ότι είναι «ανάγκη» να γίνουν «πολύ βαριές, πολύ σκληρές θυσίες για να σωθεί η χώρα από (το ενδεχόμενο) να ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας».

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων «παγώνουν» για τρία χρόνια, ενώ οι υπουργοί και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται.

Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν -άμεσα- αυξήσεις φόρων, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τη φορολογία στις μετοχές και στα μπόνους των ανώτατων στελεχών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ενταθεί, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξουν για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων αυξήσεις των ορίων ηλικίας όσον αφορά τη συνταξιοδότηση.

Το σχέδιο καταδικάστηκε από τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για περικοπές «χωρίς διάκριση», οι οποίες «δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα δομικά (προβλήματα)» της χώρας.

Το πακέτο μέτρων ακολουθεί εκείνα που έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στη Βρετανία, με στόχο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πίστης στις οικονομίες των χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αν και η Ιταλία κατάφερε να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης, έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο (115,8% του ΑΕΠ το 2009), κάτι που προκαλεί αναστάτωση στις αγορές.

Οηγέτης του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL, Γουλιέλμο Επίφανι, χαρακτήρισε τα μέτρα «άδικα», τονίζοντας πως «οι μεγαλύτερες θυσίες θα γίνουν από τους εργαζόμενους». Παράλληλα, δεν απέκλεισε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, άλλα ιταλικά συνδικάτα εμφανίστηκαν να τάσσονται υπέρ των μέτρων λιτότητας.