Ελεγχος
Την άγουσα για την αρμόδια υπηρεσία που καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα και ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- δηλαδή στον υπουργό κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη (σκίτσο)- πήρε η έκθεση ελέγχου που αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή για τα περαιτέρω…

* * *
Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια του κ. Χρυσοχοΐδη από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Ετσι λοιπόν οι αναφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να εξηγήσουν τα «τρελά» ποσοστά κέρδους με τα οποία πωλούν τα ορθοπαιδικά υλικά στα δημόσια νοσοκομεία και τι μέρος αυτών πήγε σε «διευκολύνσεις» και σε ποιους. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον…

Δάνειο
Για τις 16 Ιουνίου έχει συγκληθεί η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ, με το πιο «καυτό» θέμα να είναι αυτό της εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Οπως όμως προκύπτει από την πρόσκληση της συνέλευσης, μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η σύναψη δανείου από τον όμιλο της Deutsche Τelekom. Η πρωτοβουλία αυτή έχει και ουσία αλλά είναι και επικοινωνιακή.

* * *
Εχει ουσία γιατί ο ΟΤΕ έχει λήξεις δανείων 2,1 δισ. ευρώ το 2011 και η κατάσταση της χώρας αλλά και τα συρρικνωμένα μεγέθη του οργανισμού δεν προϊδεάζουν για δανεισμό με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, ενώ και η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου πλέον δεν έχει αντίκρισμα.

* * *
Από την άλλη πλευρά η κίνηση αυτή έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού οι Γερμανοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αυτοί είναι το αφεντικό στον οργανισμό.

Αποτελέσματα
Ξεκινούν σήμερα οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Αρχή κάνει η Εθνική Τράπεζα και ακολουθούν αύριο Εurobank, Αlpha Βank και ΑΤΕ Βank, ενώ την Παρασκευή δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά της η Τράπεζα Πειραιώς.

* * *
Οι εκτιμήσεις των ελληνικών και ξένων αναλυτών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών μόνο θετικές δεν είναι. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές εκθέσεις (JΡ Μorgan, Citibank, Deutsche Βank, Cheuvreux, Credit Suisse κτλ.), σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες διακινούνται με discount περίπου 30% έναντι των ευρωπαϊκών.

* * *
Οι αναλυτές προχώρησαν σε μείωση των τιμών-στόχων για τις μετοχές εξαιτίας των εκτιμήσεων για βαθύτερη ύφεση που αναμένεται να πλήξει την ελληνική οικονομία και τις οποίες δεν είχαν ενσωματώσει στα μοντέλα τους, καθώς και για τη νέα έκτακτη εισφορά, την επιδείνωση των συνθηκών που επηρεάζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μείωση των χορηγήσεων, τις αποτιμήσεις των ομολόγων κ.ά.

Διάψευση
Διαψεύδει τα περί πώλησης των συμμετοχών του στη ΜΙG και στη Μarfin Ρopular Βank το Dubai Group, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Βloomberg. Αναλυτικά, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, το Dubai Group επιβεβαιώνει ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει τις συμμετοχές που κατέχει στις ΜΙG και Μarfin Ρopular Βank, καθώς είναι πλήρως ικανοποιημένο από το management των εταιρειών.