Σε μεγάλη δοκιμασία θέτει τις σχέσεις με τη Σλοβακία η ψήφιση νόμου στη Βουδαπέστη για τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας σε ουγγρικής καταγωγής κατοίκους του εξωτερικού. Η ουγγρική μειονότητα στη Σλοβακία αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού πληθυσμού και η κυβέρνηση της χώρας αντιδρά οργισμένα.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κ. Ρόμπερτ Φίκο χαρακτήρισε την κίνηση της Ουγγαρίας «απειλή για την εθνική ασφάλεια» της χώρας του και προειδοποίησε πως θα αφαιρείται η σλοβακική ιθαγένεια σε όποιον κάνει αίτηση για ουγγρική υπηκοότητα.

Εκτός από την Ουγγαρία η διπλή υπηκοότητα είναι γενικά επιτρεπτή στη Σλοβακία.

Η Σλοβακία καταγγέλλει αθέτηση διεθνών συμφωνιών, εφιστώντας την προσοχή για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την αμφισβήτηση από την ουγγρική πλευρά της Συνθήκης του Τριανόν.

Ο νόμος που προώθησε η νέα κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμάν θα εφαρμοστεί από το 2011 και προβλέπει ότι καθένας με ουγγρικές ρίζες και γνώσεις της ουγγρικής γλώσσας μπορεί να εκδώσει ουγγρικό διαβατήριο χωρίς να είναι κάτοικος Ουγγαρίας.

Η σλοβακική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τον ουγγρικό νόμο ως απειλή της ασφάλειας της χώρας, αφήνει ανοιχτό το θέμα της αφαίρεσης της σλοβακικής υπηκοότητας από τους πολίτες που θα επιλέξουν μελλοντικά την υπηκοότητα άλλου κράτους.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δήλωσε πως όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία αποτελούν «κίνδυνο θάνατο» για τη χώρα.

Οι δύο χώρες έχουν έρθει συχνά σε αντιπαράθεση για τη μεταχείριση της ουγγρικής μειονότητας στη Σλοβακία.