Για την επόμενη εβδομάδα προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Βενιαμίν Νετανιάχου ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ένα σημάδι ότι οι πάγοι στις σχέσεις των δύο συμμάχων αρχίζουν να λιώνουν.

Σύντομα θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κ. Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε επίσης ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη. Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης Αμπάς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Η επίσκεψη του κ. Β. Νετανιάχου προγραμματίστηκε για την επόμενη Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργό στον Καναδά. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, θα συζητήσουν θέματα ασφάλειας, πιθανότατα και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η επίσκεψη Νετανιάχου στοχεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο ηγετών, καθώς η υποδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού από τον κ. Μπαράκ Ομπάμα κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ήταν σχετικά ψυχρή, ενώ ο ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ουάσιγκτον.

Μετά και τις αμερικανικές πιέσεις, το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει ανεπίσημα τις εποικιστικές δραστηριότητες στην ανατολική Ιερουσαλήμ και να τις επιβραδύνει στη Δυτική Οχθη, κάτι που άνοιξε το δρόμο για τις, αρχικά έμμεσες, συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Η επικείμενη επίσκεψη Νετανιάχου αναμένεται να ασχοληθεί και με το ζήτημα του Ιράν, καθώς Ισραήλ, ΗΠΑ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας αμφισβητούν τις προθέσεις της Τεχεράνης. Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κόλπο με στόχο τον αποπροσανατολισμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης» της πρότασης του Ιράν για ανταλλαγή ουρανίου.