«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε με νόμο να καταργήσει τα χρυσόβουλα και να πάρει το Δημόσιο πίσω εκτάσεις, τις οποίες τα μοναστήρια κατέχουν «με το έτσι θέλω», το ΚΚΕ θα στήριζε μια τέτοια απόφαση.

«Θα μπορούσαν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν, ή τουλάχιστον εμείς να συμφωνούσαμε, αν η κυβέρνηση έφερνε ένα νόμο που έλεγε ότι καταργεί όλα αυτά τα περίφημα χρυσόβουλα και ότι γίνεται επιστροφή στο Δημόσιο όλων των κτημάτων που κατέχουν μοναστήρια, όχι μόνο το Βατοπαίδι και άλλα μοναστήρια, που τα κατέχουν με το έτσι θέλω. Να καταργηθούν τα χρυσόβουλα. Προσπαθούν, λένε, να στείλουν ανθρώπους στη φυλακή. Αν πρέπει να σταλούν, να σταλούν, δεν έχουμε αντίρρηση. Αλλά γιατί δεν διορθώνουν όλα τα κακώς κείμενα, αφού μπορούν νομοθετικά;» ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής, ανέφερε ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για να καλύψουν ότι αρνούνται να καταργήσουν τις βουλευτικές συντάξεις. «Αρνούνται να μειώσουν τις αμοιβές των βουλευτών. Αρνούνται την ονομαστικοποίηση των μετοχών, ούτως ώστε να λειτουργεί ένα πόθεν έσχες αντικειμενικό» πρόσθεσε.

«Αν τα κάνουν όλα αυτά» είπε η κυρία Παπαρήγα «τότε ας συζητήσουμε και για τους υπαλλήλους της Βουλής. Αλλά δε μπορεί να στοχοποιούν τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ κάνουν ψιλοπράγματα για τον έλεγχο των βουλευτών και αρνούνται την ουσία της πραγματικής επίλυσης του προβλήματος».

Η κυρία Παπαρήγα τάχθηκε κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους λέγοντας ότι «μια σειρά τέτοιες προτάσεις είναι προτάσεις που γίνονται και μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της ευρωζώνης, της ΕΕ, από αρχηγούς κρατών, από όλους εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια πρόταση από μόνη της δεν είναι απ’ τη φύση της προοδευτική».

Τέτοιες προτάσεις, είπε, μπορούν να υιοθετήσουν και αντιδραστικοί και κεφαλαιοκράτες με την εξής έννοια: Δεν αμφισβητούν τους παράγοντες που οδηγούν στην κρίση και ανακυκλώνουν την κρίση. Αρα, λοιπόν, και ορισμένοι που θέλουν μάλιστα να εμφανίζονται σαν προοδευτικοί και αριστεροί κάνοντας τέτοιες προτάσεις. Αυτές είναι άσφαιρα πυρά στο βαθμό που τις διεκδικούν στο έδαφος της ίδιας στρατηγικής υπηρέτησης του καπιταλιστικού συστήματος, συμπλήρωσε.