Η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή διέταξε την επέκταση των μυστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο τομέα ευθύνης της για την αποφυγή απειλών από τις χώρες της περιοχής, αποκαλύπτουν οι «New York Times».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η διαταγή υπογράφτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον στρατηγό Ντείβιντ Πετρέους και περιλαμβάνει οδηγίες για την αποστολή ειδικών δυνάμεων σε φιλικές και εχθρικές χώρες στη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και το Κέρας της Αφρικής για τη συλλογή πληροφοριών.

Επιπλέον επιτρέπεται η συλλογή δεδομένων που θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ήδη αξιοποιούν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αλλά θα επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν και πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές.

Στόχος είναι επίσης ο εντοπισμός ομάδων που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, δεν προβλέπονται επιθετικά μέτρα.

Στη διαταγή αναφέρεται και το Ιράν, ένας προφανής στόχος για τη συλλογή πληροφοριών για ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα στο μέλλον κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου άρχισαν από την κυβέρνηση Μπους. Πάντως, σε σχέση με τη τελευταία και κάπως γενικόλογη διαταγή, όπως αναφέρουν οι «New York Times», εκφράζονται ανησυχίες για τη ασφάλεια των στρατιωτών που θα εμπλέκονται σε αυτές τις ουσιαστικά κατασκοπευτικές δραστηριότητες.