«Απαιτείται ένταση προσπαθειών»

Νέα ΔημοκρατίαΕικονική η μείωση του ελλείμματος κατά 41,5%, το α’ τετράμηνο

Tα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αλλά ένταση των προσπαθειών στο σκέλος της μείωσης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της σπατάλης, δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος παραθέτει σειρά στοιχείων από τα οποία προκύπτει ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 41,5% είναι εικονικός.

Tα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αλλά ένταση των προσπαθειών στο σκέλος της μείωσης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της σπατάλης, δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα καθαρά έσοδα το α’ τετράμηνο αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009, έναντι στόχου για αύξηση κατά 11,7%.

Οι άμεσοι φόροι κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι όλους τους μήνες (με εξαίρεση τον Ιανουάριο λόγω των λοιπών άμεσων φόρων, δηλαδή λόγω της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων).

Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους, ο τομεάρχης της ΝΔ αναγνωρίζει ότι κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι λόγω των φόρων κατανάλωσης, ωστόσο:

* Τα έσοδα από τους φόρους συναλλαγών είναι μειωμένα κατά 2,1% το α’ τετράμηνο του 2010, αφού τα έσοδα από το ΦΠΑ είναι σχεδόν ίσα με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, παρά την αύξηση των συντελεστών.

* Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,3% το α’ τετράμηνο του 2010, μετά από τις απανωτές αυξήσεις του ΕΦΚ (3 φορές μέσα στο 2010).

* Τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους μειώθηκαν κατά 10,8% το Μάρτιο και κατά 8,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009, παρά τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών διαφόρων προϊόντων.

Από τα παραπάνω στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας συμπεραίνει ότι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά 41,5% το α’ τετράμηνο του 2010 είναι εικονικός.

«Εάν αφαιρέσουμε την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και θέσουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις και τις δαπάνες του ΠΔΕ, το έλλειμμα μειώνεται κατά 15,6% έναντι 35%, που είναι ο στόχος.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk