«Ταξίδι» στα βαλκανικά μνημεία (28 Μαΐου-31 Ιουλίου)

Εκθεση φωτογραφίας ανοίγει τις πύλες της στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010.

«Ταξίδι» στα βαλκανικά μνημεία (28 Μαΐου-31 Ιουλίου) | tovima.gr

Ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα-Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή έκθεση φωτογραφίας, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τα μνημεία των Βαλκανίων.

Η έκθεση «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914» ταξιδέψει τον επισκέπτη στα μνημεία των Βαλκανίων, μέσα από το φακό Γάλλων ταξιδευτών-φωτογράφων.

Οι 180 ασπρόμαυρες και αυτοχρωμικές φωτογραφίες της έκθεσης συνθέτουν πέντε ιστορικές περιόδους των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσιάζοντας ένα αρχιτεκτονικό πανόραμα των βαλκανικών μνημείων.

Την πρώτη ιστορική ενότητα της έκθεσης συνθέτουν τα μνημεία της Αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη μπορεί κανείς να δει κτίρια εμπνευσμένα από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική γραμμή.

Έπειτα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τις επιρροές των Βενετών κατά μήκος των δαλματικών ακτών, περνώντας από το Μαυροβούνιο και μέχρι τα νησιά του Ιονίου πελάγους. Το οδοιπορικό συνεχίζεται προς την Ανατολή.

Η έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, είναι μια παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Μνημείων Γαλλίας, που αρχικά παρουσιάστηκε στο Παρίσι (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2009).

Υπενθυμίζεται ότι η Ροτόντα αποτελεί από το 1988 παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Κτίστηκε από τον Γαλέριο γύρω στο 306 μ.Χ. Προς το τέλος του 4ου αιώνα μετατρέπεται σε χριστιανικό ναό και διακοσμείται με ψηφιδωτά υψηλής τέχνης. Το 1590-91 μετατράπηκε σε τζαμί.

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, δίνεται για μερικά χρόνια στους χριστιανούς και στη συνέχεια μέχρι το 1978 χρησιμοποιείται ως μουσείο γλυπτών.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου.

Χορηγός επικοινωνίας της PhotoBiennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης είναι το in.gr.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk